25 decembrie 2016

SFATURI UTILE PENTRU CĂLĂTORII ÎN REPUBLICA MOLDOVA


Documente de călătorie. Începând cu luna Iunie 2015, accesul în Republica Moldova pentru cetățenii români (U.E.) se poate face doar pe baza cărții de identitate! Altfel, se poate intra și pe baza pașaportului valabil cel puțin 3 luni, fără viză, iar dreptul de şedere este de 90 de zile pe o perioadă de 6 luni. Minorii care nu au carte de identitate trebuie să posede paşaport şi să fie însoţiţi de ambii părinţi, sau să aibe procură notarială din partea părintelui care nu este de faţă. Pentru perioade mai lungi, este necesar să obțineți un permis de ședere de la Birourile de Migrație şi Azil din Republica Moldova. Acesta se acordă pentru căsătorie cu un cetățean moldovean, pentru efectuarea studiilor în această țară sau drept de muncă (în special pt. afaceri).

Transportul. Există o cursă de tren care pleacă din București o dată la două zile în direcția Iași-Nicolina unde se află punctul de trecere a frontierei spre vama moldovenească Ungheni. De aici, trenul va circula pe traseul Călărași-Chișinău. Mai există un astfel de punct pentru transportul feroviar la Fălciu (jud. Vaslui), dar nu este folosit pentru trenuri de călători. Durata călătoriei este de 13 ore, incluzând staționarea în ambele vămi care durează 4 ore! Asta atât pentru controlul vamal cât și pt schimbarea sistemului de roți în vama moldovenească, deoarece căile ferate din țările fostului URSS sunt mai late cu 8 cm decât cele europene!


De regulă trenul nu este folosit de prea mulți călători datorită duratei mari a călătoriei şi preţului mai mare al biletului decât cu transportul auto. Trenul este format numai din vagoane cuşetă și ținând cont de faptul că de regulă nu este aglomerat, puteți chiar alege o cuşetă unde să staţi singur(ă) sau cu persoanele care vă însoţesc. Din acest punct de vedere, confortul este mai sporit decât la tranportul auto! Mai multe detalii despre mersul trenurilor aflaţi la comentarii!

Cursele aeriene se pot face cel mai des cu avioanele companiilor Tarom și Air Moldova, costul unei călătorii variind între 120 și 350 de euro. După căutări insistente, în special vara puteți găsi unele oferte speciale ale acestor companii aeriene. Dar în general tarifele zborurilor spre Chișinău sunt destul de mari pentru o călătorie de numai 60-70 de minute!

În ceea ce privește cursele auto către Chișinău sau alte orașe din Republica Moldova, acestea sunt cele mai folosite, și se fac cu microbuze sau autocare din majoritatea orașelor României. Numărul de plecări pe zi este dat de frecvenţa solicitării unei anumite rute, din unele orașe pleacându-se o singură dată pe zi, iar din altele (oraşe mai mari de obicei), mai des. De exemplu, cursele București-Chișinău sunt în număr de 8-10 pe zi și pleacă în special de la Autogara Filaret sau Gara de Nord, începând cu ora 8.00. Transportul se face fie cu microbuzul - mai mult în cursul zilei, fie cu autocarul, cu plecări începând cu ora 20. Acestea sunt dotate cu aer condiţionat, DVD iar unele cu Internet WI-FI. Singurul incovenient pentru călătorii români este faptul că filmele rulate la DVD sunt numai în limba rusă! Întodeauna trebuie să rezervați loc dinainte sunând la numerele indicate pe siteul autogării sau cele ale firmelor moldovenești de transport şi nu se circulă decât pe locurile de pe scaun. În drum spre ieșirea din oraș (pe ruta Universitate-Calea Moșilor-Șoseaua Colentina), autocarele pot opri la Universitate sau Bucur Obor pentru a mai lua călători, așa că nu este obligatoriu să mergeți la Autogara Filaret. Microbuzele pot opri chiar mai des dacă vă înțelegeți cu șoferul asupra locului de pe traseu unde să vă urcați. De asemenea trebuie știut că uneori microbuzele fac un ocol pe la Aeroportul Otopeni pentru a lua cetățenii moldoveni care vin din străinătate. Aceștia aterizează frecvent la București deoarece costurile pentru călătoria cu avionul sunt mai mici, preferând să continue călătoria spre Chișinău cu mijloacele de transport auto. Costul unei călătorii auto București-Chișinău este de aproximativ 70-75 de lei dus, iar la urcare trebuie să prezentați pașaportul sau cartea de identitate.

În timpul călătoriei se fac două popasuri la bezinării sau restaurante de pe traseu, iar durata totală a călătoriei este în jur de 7-8 ore, în funcție de perioada de timp petrecută în vamă. Ruta pe care se circulă este Bucureşti-Buzău-Focşani-Bârlad-Huşi-Vama Albiţa, dar pentru transportul auto mai sunt și alte puncte de trecere a frontierei cu Rep Moldova: Giurgiulești (jud. Galați), Oancea (jud. Galați), Sculeni (jud. Iași) și Stânca (jud. Botoșani). La trecerea frontierei trebuie să prezentați pașaportul deschis la pagina cu fotografia, controlul vamal durând de regulă puțin timp, aproximativ 50-60 de minute. Posesorii de autovehicule vor trebui să cumpere vignetă pentru perioada în care vor circula în Republica Moldova.

De la vama Leuşeni spre Chişinău sunt două rute care pot fi urmate: cea mai folosită este şoseaua E581 cu distanţa de 100 km până la Chişinău, sau "drumul pe Poltava" cum îi zic basarabenii. Este o şosea cu o singură bandă pe sens, complet asfaltată, care străbate foarte puţine localităţi. Cea mai mare parte a drumului trece prin păduri, călătorii putând admira frumosul peisaj deluros al Moldovei! Cei care călătoresc cu maşina personală se pot abate din drum pentru a vizita câteva locuri interesante. Este vorba de câteva mănăstiri aflate pe traseu pentru care există indicatoare, Rezervaţia Naturală Codrii care se află în apropierea Mănăstirii Căpriana, dar şi monumentul „Victoria” care se află chiar în satul Leușeni, la câțiva kilometri de vamă! Acest monument este constituit dintr-un tanc rusesc din al doilea război mondial găsit în râul Prut în anii '60 și montat pe un piedestal de beton. După ce a fost scos din râu, tancul a fost dus în satul Oneşti din apropiere pentru a fi recondiţionat, fiind apoi instalat în Leuşeni ca simbol al eliberării URSS de sub ocupația fascistă.

O altă rută este şoseaua naţională R33, mai scurtă decât E581 (distanţa până la Chişinău este de 82 de kilometri) dar cu dezavantajele că drumul nu este într-o stare bună şi trece prin multe localităţi. Pentru a urma această rută trebuie ca după ieşirea din Leuşeni să viraţi la dreapta acolo unde indicatorul arată direcţia spre oraşul Hânceşti. Problema este că până la Hânceşti (41 km) asfaltul este vechi, peticit pe alocuri, dar de la Hînceşti spre Chişinău şoseaua este foarte bună, find recent modernizată. De reţinut că în prezent se desfăşoară lucrări de asfaltare pe porţiunea dintre Hînceşti şi satul Lăpuşna, care se aşteaptă să fie gata până în luna Iulie 2016. De pe R33 veţi intra în capitală pe şoseaua Hînceşti, iar ca să ajungeţi în centru trebuie să mergeţi pe ruta str. Mioriţa-str. Ghe Asachi-str. Pan Halipa-str. Izmail. La intersecţiile cu str. Bucureşti sau Şos. Ştefan cel Mare puteţi vira la stânga pentru a merge spre centrul oraşului. De pe şoseaua E581 puteți intra în Chişinău pe strada Alba-Iulia (la benzinăria Petrom) pe care trebuie să o străbateţi până la capăt unde se află un sens giratoriu. Acolo viraţi la stânga pe strada Ion Creangă şi mergeţi tot înainte până la următorul sens giratoriu unde trebuie virat la dreapta pe Șoseaua Ştefan cel Mare care străbate centrul orașului. Este foarte posibil ca cei care vin cu mașina personală să ocolească puțin pe E581 după indicatoare și să intre în oraș pe Calea Ieșilor. Pentru a ajunge în Centru trebuie să mergeți tot înainte și după sensul giratoriu veți intra pe Șos Ştefan cel Mare.
Revenind la călătoria cu autocarul sau microbuzul, acestea ajung de obicei în Chișinău la Gara Centrală și Gara de Sud. Atenție, acestea sunt de fapt autogări, dar așa sunt denumite de basarabeni, „gară”. Gării propriu-zise i se spune „gara feroviară”.

Locurile de intrare în Chişinău de pe drumul E581. Cu roşu sunt indicate traseele de urmat (click pe hartă pt. mărire).

Starea drumurilor. În oraşe alternează de obicei drumurile asfaltate recent cu cele mai vechi care în timp au fost doar reparate. Există unele străzi şi şosele naţionale construite din beton în anii 70-80 care rezistă şi azi şi unde doar s-au făcut reparaţii pe ici, pe colo. Oricum, este o tendinţă de refacere completă a drumurilor atât în localităţi cât şi în afara lor, chiar în prezent desfăşurându-se lucrări în câteva zone. În ce priveşte drumurile naţionale, mai multe dintre ele s-a modernizat în ultimii ani, respectiv pe rutele dintre oraşele Chişinău, Hînceşti, Cimişlia, Comrat, Orhei, Bălţi, Soroca, Drochia. În zona de Sud şoselele sunt în general acceptabile, alternând porţiunile bune cu cele mai vechi. Însă există o şosea recent asfaltată pe ruta Chişinău-Hînceşti-Leova-Cimişlia-Comrat. Mai este o variantă pe o şosea betonată cu 3 benzi pe sens - cu ieşirea din Chişinău prin raionul Botanica - dar de la Cimişlia spre Comrat şi Cahul, drumul devine doar acceptabil pe unele porţiuni. Interesant este că în Chişinău există şosele foarte late care deși sunt marcate cu 3 benzi pe sens, le putem lesne considera cu 4 benzi! Asta deoarece în Rep. Moldova benzile de circulație sunt mai late decât cele din România cu aproximativ jumătate de bandă! Este vorba de Şoseaua Hînceşti, Calea Orheiului sau Calea Ieşilor, care se află la ieşirile din oraş spre oraşele Hînceşti, Orhei şi Străşeni dar şi despre Calea Basarabiei şi Calea Moşilor care împreună străbat oraşul de la Nord la Sud. Acestea din urmă sunt şosele betonate, largi, spaţioase, pe care nu se află semafoare, singurul impediment pentru circulaţia fluentă fiind sensul giratoriu de la intersecţia cu strada Izmail.
Notă: Știu că unii se vor gândi „există GPS, la ce îmi trebuie informațiile astea?”, dar uneori GPS-ul alege rute ciudate și ocolitoare. Așa că dacă îl veți seta pe un traseu dorit de dumneavoastră va fi mai ușor de ajuns unde doriţi.

Harta generală a centrului oraşului Chişinău (click pe hartă pt. mărire).

Circulaţia rutieră, transportul public. Limitele de viteză în această țară sunt de 50 de km/oră în localităţi şi 90 de km/oră în afara localităţilor. Există şi unele excepţii; în Chişinău spre exemplu, sunt porţiuni de drum unde limita de viteză este de 70 de km/oră, pe Bd. Dacia venind dinspre aeroport, în zona Viaductului şi pe strada Alecu Russo. Atenţie la viteza cu care circulaţi pentru că sunt câteva zone în oraş unde s-au amplasat camere de supraveghere! Departamentul de Circulaţie din cadrul Poliţiei se numeşte "Poliţia Patrulare", maşinile acesteia fiind de culoare alb cu negru, având o bandă verde fosforescent pe mijloc. Ca şi poliţiştii români, au şi ei obiceiul de se plasa în locuri puţin vizibile, după curbe, după copaci, etc, aşa că în localităţi nu depăşiţi 60 de km/oră pentru că veţi fi cu siguranţă opriţi şi amendaţi. Dacă veți fi tentaţi să daţi mită poliţiştilor, trebuie să fiţi atenţi pentru că în cadrul M.I. se duce o campanie anti-corupţie, iar recent unii poliţişti de la patrulare au fost dotaţi cu minicamere de înregistrare care le sunt ataşate la uniformă în zona pieptului!
În Chişinău sunt multe sensuri giratorii (sau "cercuri", cum spun ei) care nu sunt semaforizate. La toate intersecţiile mari există două semafoare, unul amplasat înainte şi unul amplasat după intersecţie, pentru a fi mai uşor vizibil. Există însă o ciudăţenie legată mai ales de virajul la dreapta cu acordare de prioritate! Culoarea "verde intermitent" pentru viraj la dreapta din România este înlocuită aici de un semn de culoare verde. Ciudăţenia constă în faptul că după trecerea intersecţiei mai este amplasat un semafor înainte de trecerea de pietoni! Adică nu este valabilă regula conform căreia se acordă prioritate pietonilor şi după aia se poate circula mai departe, ci trebuie aşteptat la culoarea roşie chiar dacă pe trecere nu sunt pietoni! Aici mulţi şoferi trec pe culoarea roşie atunci când nu sunt pietoni în traversare, pentru că este într-adevăr o regulă stupidă care îngreunează circulaţia. Majoritatea străzilor din centrul Chişinăului sunt cu circulaţie în sens unic, aşa că dacă va trebui să conduceţi pe acolo fiţi atenţi la ruta de urmat pentru a nu face ocol după ocol.

Transportul public în toate oraşele Republicii Moldova este asigurat de autobuze, troleibuze şi microbuze (sau "rutiere", cum se spune). Cele mai utilizate sunt microbuzele, care aparțin unor firme particulare și care acoperă cea mai mare parte a unui oraş. După ele urmează troleibuzele și abia apoi autobuzele. În nici un oraş nu circulă tramvaie deși acestea au constituit primul mijloc de transport în comun pus în funcțiune în Chişinău în anul 1889! Însă în anii '60 au fost desființate fiind înlocuite cu troleibuze. În anii '70 s-a luat în discuţie crearea unui tronson de metrou în capitala Moldovei, dar după studiile de fezabilitate s-a renunţat la idee din cauza riscului seismic ridicat. Costul unei călătorii cu troleibuzul în Chișinău este de 2 lei şi se plăteşte unui taxator direct în troleibuz. Unele troleibuze sunt dotate cu reţea de internet WI-FI gratuit! O călătorie cu microbuzul costă 3 lei şi se plăteşte şoferului la urcare. Microbuzele nu opresc numai în staţii ci şi pe traseu, oriunde așteaptă potenţialii călători. Iniţial aceste microbuze au intrat în circulaţia publică ca soluţie provizorie, dar din diferite motive au rămas până în ziua de azi. În prezent există o controversă între Primăria Generală și firmele de microbuze, referitoare la preț și condițiile de călătorie. Proprieterii firmelor de transport vor ca prețul unei călătorii să fie majorat la 4 lei, în timp ce Primăria spune că este de acord, cu condiția ca în microbuz să se călătorească numai pe scaun și nu mai mult de 5 persoane în picioare. Așa că deocamdată discuția a rămas suspendată. Asta, ca fapt divers. Dacă în oraşele din România se consideră că cei care îngreunează circulaţia sunt taximetriştii, în Republica Moldova locul acestora este luat de şoferii de pe microbuze. Din cauză că sunt nevoiți că facă opriri dese, sau din cauza întârzierilor din orar, aceştia circulă destul de dezordonat, schimbă benzile sau opresc fără semnalizare, forţează reintrarea în trafic, etc.

De fapt, cam ăsta stilul de condus al basarabenilor în general, indisciplinat, fără prea mari eforturi de a respecta regulile de circulaţie. Cele mai încălcate reguli sunt cele legate de viteză, acordarea priorităţii şi plecarea de pe loc. Aceasta din urmă s-ar putea explica prin faptul că aşa cum am spus, benzile de circulaţie sunt mai late şi permit într-o oarecare măsură celor care pleacă de pe loc să se inscrie în trafic. Pietonii trebuie să fie foarte atenţi la traversarea străzii, chiar pe trecerea de pietoni, pentru că deseori se întâmplă ca şoferii să nu acorde prioritate. Deși frecvent sunt filtre de poliție în oraș care împart amenzi, unii tot nu se învață minte. Cea mai aspră pedeapsă contravențională este cea legată de conducerea în stare de ebrietate: amendă şi suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de până la 3 ani! Aşa că cel mai bine este să evitaţi urcarea la volan dacă aţi consumat alcool în cantitate cât de mică! În caz de accident rutier, prima regulă este ca mașinile implicate să rămână pe loc în poziția care a rezultat în urma coliziunii, până la venirea unui echipaj de poliție. Mai există soluția ca șoferii implicați să se înțeleagă și să meargă împreună la un service auto unde se va face o evaluare și cel vinovat va plăti reparațiile. De aceea este posibil să întâlniţi pe şosele situaţii în care traficul este blocat din cauza unui accident rutier care a avut loc.
Atenție, și consumarea cvasului în cantități de 100-250 ml, poate face ca la suflarea în fiolă să vi se detecteze alcool în organism! Cvasul este o băutură răcoritoare regională, fabricată pe bază de malț de secară sau orz, care are o concentrație alcoolică medie de aproximativ 1,5 %. Pentru mai multe informații despre cvas, click aici.

Oraşele şi populaţia. Cel mai mare şi important oraş al ţării este capitala Chişinău, cu o populaţie de aproximativ 600.000 de locuitori, fiind urmat de oraşul Bălţi - denumit şi "capitala Nordului" - având o populaţie de 123.000 de locuitori. Urmează cel mai important oraş din Sudul ţării, Cahul, care are 35.500 de locuitori, urmat de Ungheni, Soroca şi Orhei (între 26.000 şi 30.000 de locuitori). Menţionez că nu am luat în calcul oraşele din Regiunea Transnistreană care ar ocupa 3 din primele 5 locuri ca populaţie, oraşul Tiraspol putând fi considerat al doilea ca mărime cu o populaţie de 145.000 de locuitori. Pentru informaţii detaliate despre oraşele Republicii Moldova precum şi obiectivele turistice din ţară, vă invit să  vizitaţi pagina cu siteuri utile aici.

După cum este deja cunoscut, pe teritoriul Republicii Moldova se află două unităţi teritoriale cu regim special: Regiunea Transnistreană aflată în stânga râului Nistru şi Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia aflată în zona de Sud a ţării. Teritoriul din stânga Nistrului este separat de Moldova din toate punctele de vedere, politic şi administrativ, dar există relaţii de afaceri între firmele din cele două regiuni, unii cetăţeni transnistreni lucrează sau studiază în Moldova. Circulaţia cetăţenilor moldoveni dincolo de Nistru se face liber, pe baza buletinului de identitate, iar a celor străini pe baza paşaportului. Populaţia Regiunii Transnistrene este formată din moldoveni (32%), ruşi (30%), ucraineni (29%) şi bulgari, germani, ţigani (9%).
În ce priveşte UTA Găgăuzia lucrurile stau diferit, acesta fiind un teritoriu aflat în componenţa Republicii Moldova dar cu statut juridic special. Dispune de independenţă administrativă, politică, economică, dar se supune Constituţiei şi legilor Republicii Moldova. Găgăuzia este condusă de o Adunare Populară prezidată de un Guvernator, numit în limba găgăuză "başkan". Formarea populaţiei găgăuze a început în secolul al XIII-lea când o minoritate turcă formată din turci oguzi s-a stabilit în Balcani (în zona Bulgariei de azi), convertindu-se la religia ortodoxă. În secolul al XIX-lea Imperiul Ţarist a încercat slavizarea Basarabiei aducând în zona ei de Sud mai mulţi etnici bulgari, iar odată cu aceştia a emigrat şi o importantă parte a populaţiei găgăuze. Limba vorbită în UTA Găgăuzia este limba găgăuză -o derivată a limbii turce - dar care nu este o limbă literară! Ea este urmată de limbile rusă şi română. Principalele oraşe din această zonă sunt Comrat, capitala regiunii cu 23.00 de locuitori şi Ceadîr Lunga, 19.500 de locuitori. Am ţinut să vă aduc la cunoştinţă aceste informaţii succinte pentru că în România se ştiu foarte puţine lucruri despre această zonă şi poate unii oameni sunt interesaţi. Cel mai important de ştiut este faptul că accesul în Găgăuzia se face liber, nu există frontieră, vamă sau vreun tip de restricţie. Aşa că, o vizită de o zi în oraşul Comrat şi împrejurimi nu strică, măcar pentru curiozitate!

În ceea ce priveşte populaţia Republicii Moldova, nu cred că există în Europa o ţară cu o densitate atât de mare de naţionalităţi raportată la mărimea teritoriului! Acolo trăiesc laolaltă moldoveni, români declarați, ruşi, ucraineni, găgăuzi (turci), bulgari, evrei, germani, ţigani, tătari, polonezi!

Obiective de vizitat în Chişinău. În această secţiune voi face câteva recomandări ale unor locuri şi obiective care cred că merită vizitate, şi care vă vor edifica asupra specificului acestui oraş. Trebuie ştiut faptul că oraşul Chişinău este întins pe suprafaţa a şapte coline, astfel că şi o simplă plimbare cu maşina prin oraş poate dezvălui vizitatorului câteva peisaje pitoreşti. De asemenea, oraşul dispune de o mare densitate a spaţiului verde, mai ales datorită mulţimii copacilor și parcurilor care îl populează. Ca şi obiective de interes turistic putem începe cu Piaţa Marii Adunări Naţionale (Şos Ştefan cel Mare) unde se află o copie a Arcului de Triumf, la o scară mai mică decât a celui din Bucureşti. Curiozitatea este că acesta se află chiar pe trotuar, pietonii circulând pe sub el! Alături puteţi vizita Catedrala Naşterea Domnului, unde se află Mitropolia Chişinăului şi Întregii Moldove, precum şi Parcul Ştefan Cel Mare care este împărţit în două, unde puteţi găsi Aleea Scriitorilor. La vreo 300 de metri în spatele Mitropoliei, s-a amenajat recent o stradă pietonală unde se află bineînțeles și câteva restaurante.

Arcul de Triumf şi Catedrala Mitropoliei
În această zonă au loc frecvent diferite manifestări culturale, artistice sau de divertisment, aşa că nu vor fi motive de plictiseală. Dacă doriţi să cunoaşteţi câteva aspecte din istoria oraşului şi a Moldovei, puteţi vizita Muzeul de Arheologie şi Etnografie (Str. Bădulescu-Bodoni, nr.35) precum şi Muzeul de Istorie (Str. 31 August 1989, nr. 121A). În acesta din urmă este foarte interesant de vizitat secţiunea dedicată deportării basarabenilor după cel de-al doilea război mondial! Unul din cele mai vizitate locuri din oraş este Complexul Memorial Eternitate (Str. Pan Halippa) dedicat ostaşilor căzuţi în al doilea război mondial. Acesta este format dintr-un monument central reprezentând cinci puşti care formează o piramidă, sub care arde un foc veşnic, mai multe monumente auxiliare precum şi morminte ale eroilor. Toate acestea se află într-un parc spaţios, frumos amenajat, care poate fi folosit şi ca loc de relaxare şi odihnă.
Monumentul Central din Complexul Eternitatea

Plecând de pe strada Alexei Mateevici aflată în apropiere, se poate face o plăcută plimbare coborând pe oricare dintre străzile care coboară înspre Şos. Ştefan cel Mare: str. Bulgară, Armenească, Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri sau Puşkin. Aici veţi face cunoștință cu vechea arhitectură a oraşului. De remarcat că o mare parte a centrului Chişinăului şi-a păstrat construcţia specifică, fiind format din case şi clădiri foarte vechi! Unele dintre ele au fost deja declarate de valoare arhitectonică, aşa că o vizită în această zonă nu trebuie ratată. Alte clădiri reprezentative ale oraşului sunt clădirea Primăriei, construită la sfârşitul secolului al XIX-lea în stil renascentist italian sau clădirea Academiei de Ştiinţe, construită în anii '50, în preajma căreia se află Hotelul Chişinău şi Monumentul Eliberarea. De asemenea vă puteţi plimba şi relaxa în locuri ca Grădina Botanică, Grădina Zoologică, parcurile Dendrariu, Valea Trandafirilor, Valea Morilor sau parcul Afganilor. În acesta din urmă se află un monument în memoria soldaţilor moldoveni căzuţi în războiul dus de URSS în Afganistan în perioada 1979-1989. Nu trebuie să ratați piaţa de suveniruri aflată într-un mic parc lângă Teatrul Național Mihai Eminescu, unde se vând picturi, icoane, obiecte de artizanat specifice zonei precum și obiecte de anticariat aparținând perioadei sovietice! Pe strada Mihai Eminescu nr. 64 se află Restaurantul uzbec Caravan, un loc deosebit, al cărui specific nu cred că există în România. De asemenea, nu trebuie ratate vizitele la celebrele Combinate de Vinuri de la Cricova și Mileștii Mici, ambele aflându-se la aproximativ 15-20 km de Chișinău!
La Combinatul de Vinuri Mileștii Mici

In final, vă ofer un pont: există o zonă de unde se poate admira o frumoasă panoramă a unei importante părți din oraș! Aceasta se află pe străzile Vadul lui Vodă şi Maria Drăgan.  Accesul este ușor dinspre centrul oraşului pe direcţia Şos. Ştefan cel Mare - str. Izmail - str. Vadul lui Vodă - str. Maria Drăgan, aproximativ la 10-15 minute de mers cu mașina. Pe str. Vadul lui Vodă locul respectiv se află lângă benzinăria Vento, iar pe str. Maria Drăgan cam la 500 metri în spatele întreprinderii Introscop S.A. Pasionații de fotografie pot realiza aici niște cadre interesante, mai ales cu apusul de soare! Acestea sunt pe scurt recomandările mele pentru vizitarea Chișinăului, pe care cu greu le veți găsi sintetizate în altă parte. Pentru mai multe informaţii vizitaţi pagina siteuri utile din Rep. Moldova.                   


Primăria Chişinău
Este bine de știut!
 • Pentru apeluri telefonice în Rep Moldova formați prefixul „+373”; prefixul orașului Chișinău este ”22”. Pentru a apela un număr din Transnistria trebuie să formați prefixul „+00373” pt mobil şi „+0016373” pt fix.
 • În Moldova numerotarea etajelor se face după sistemul rusesc, începându-se cu parterul! Astfel, acesta se consideră la ei ca fiind etajul 1! De aceea când cineva vă va spune că trebuie să urcați la etajul 2, înseamnă că trebuie să urcați de fapt la etajul 1, în consecință etajul 4 va fi etajul 3 la noi, și tot așa!
 • În cadrul tuturor firmelor și instituțiilor pauza de masă este sfântă şi se ia de obicei timp de o oră între orele 12-14, în funcţie de programul de lucru. Dacă aveți treabă la orice instituție, bancă, firmă privată, chiar la gară sau poștă, aveţi în vedere acest lucru ca să nu fiți nevoit să așteptați acolo mai mult timp! Sau mai bine evitați să vă duceți în jurul prânzului.  
 • În oraşe există multe cantine moderne sau bistro-uri unde se poate servi o masă caldă şi proaspătă. Acestea sunt folosite la ora prânzului de multă lume, în special de către angajaţii firmelor din apropiere. Aşa că dacă doriţi să luaţi un prânz proaspăt la un preţ bun, nu ezitaţi să intraţi!
 • Combustibilul este mai ieftin cu aproximativ 1,4 lei româneşti şi imediat după trecerea vămii sunt mai multe benzinării unde puteţi alimenta la un preţ foarte bun!
 • Cursurile valutare între casele de schimb diferă foarte puţin, de aceea nu vă temeţi că schimbând la o anumită casă veţi pierde cine ştie ce sumă. Dacă aveţi de schimbat sume mari de bani vă recomand casele de schimb din zona Pieţei Centrale şi de pe strada Izmail, unde cursurile sunt mai mici cu câţiva bani moldoveneşti. De asemenea, puteţi lua în considerare şi cursurile oferite de bănci. Există şi câteva case de schimb cu orar 24/24 pe Şos Ştefan cel Mare, dar noaptea cursul va fi mai dezavatajos pentru dvs! În situaţia asta este recomandat să schimbaţi bani doar pt strictul necesar.  
 • ATENȚIE!! Pentru a evita confuziile priviţi atent cursul afişat la panoul stradal şi mai întrebaţi o dată casierul despre curs înainte de schimba! Am văzut că unele case de schimb afișează la cumpărarea leilor românești un curs de 4.082 MDL, când cursul normal este de 4.82 MDL!!    
 • Taxi. Există multe firme de taxiuri în capitală, dar frecvent veţi întâlni şi taximetrişti neautorizaţi care au tarife mai mari. În general o cursă cu taxiul în Chişinău costă în medie 40-50 de lei moldoveneşti. Chiar dacă mergeţi dintr-un capăt în altul al oraşului, o cursă nu poate costa mai mult de 60-70 de lei, excepţie făcând bineînţeles cursele înspre/dinspre aeroport. Când vă urcaţi în taxi întrebaţi-l pe şofer cât va costa cursa şi dacă vi se pare tariful exagerat, coborâţi. Pe pagina siteuri utile de pe acest blog veţi găsi o listă cu numerele de telefon ale mai multor firme de taxi, toate fiind formate din 14xxx. Practic puteţi forma cifra 14 urmată de alte trei cifre la întâmplare, sigur veţi nimeri la o companie de taxi!
 • În staţiile de transport public există panouri cu traseele şi orarul de circulaţie al fiecărui troleibuz şi autobuz! În general orarul se respectă, doar la orele de vârf mai sunt întârzieri de câteva minute. Recent a fost introdusă  linia de troleibuze 30 care face legătura între Aeroport şi centrul oraşuluiTraseul este tur: Aeroportul Internaţional Chişinău – bd. Dacia – Viaduct – str. Ciuflea – bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt – str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni – str. 31 august 1989. Retur: str. 31 august 1989 – str. A. Puşkin – bd. Ştefan cel mare şi Sfânt – str. Ciuflea – Viaduct – bd. Dacia – Aeroportul Internaţional Chişinău.
 • Ce cumpărăm din Republica Moldova? Aici prezentarea poate fi foarte lungă şi niciodată suficientă, mai ales pentru persoanele pasionate de cumpărături. Însă trebuie să reţineţi că în Moldova sunt unele mărfuri specifice zonei, care nu se găsesc de regulă în România, iar produsele alimentare sunt mult mai naturale decât în ţara noastră! Sunt şi produse mai scumpe cum ar fi electronicele, electrocasnicele şi cosmeticele. Produsele de pielărie, îmbrăcăminte şi încălţăminte sunt la preţuri apropiate celor din România, însă aici se pot găsi la un raport calitate-preţ foarte bun! În ceea ce priveşte produsele cosmetice, există în Chişinău magazine unde se vând cosmetice foarte apropiate de natural, produse în Belarus. Vă recomand de asemenea băutura răcoritoare cvas despre care am scris şi mai sus, laptele condensat cremă, -așa zisa ”sgușionka”- care are întrebuinţări multiple (prăjituri, cafea, desert) sau adjîca, care este un fel de sos de roşii foarte iute. Nu rataţi gama variată a produselor de panificaţie, învârtitele cu brânză, cartofi sau carne, pelmeni cu smântână sau cu carne care se prepară prin fierbere şi bineînţeles torturile şi celebrele bomboane produse aici. În ce priveşte băuturile alcoolice, puteţi încerca nesfârşita gamă de vinuri produse de mai multe întrepinderi vinicole, precum şi băuturile tari de cele mai variate feluri (divin, aldămaş, vermuturi, votcă, etc). În Moldova aveţi ocazia să consumaţi şi diferite produse specifice altor ţări din fostul URSS, fie în magazine, fie în restaurante de profil. La piaţa de suveniruri de lângă Sala cu Orgă de pe Şos Ştefan cel Mare veţi găsi tot felul de articole, de la cele de artizanat, obiecte din lemn, icoane, tablouri, până la obiecte de anticariat specifice perioadei sovietice, cum ar fi insigne, şnururi de pionier, monede, aparate foto, articole militare, etc. În link-ul următor puteţi vedea descrierea unor produse alimentare interesante pe care vi le recomand: Produse din Basarabia!  
 • Atenţie la cumpărarea tablourilor! Pe spatele fiecare tablou trebuie să fie un certificat de la Ministerul Culturii care atestă că acesta NU reprezintă valoare culturală! Altfel, riscaţi ca acel tablou să fie confiscat de către poliţistul de frontieră la ieşirea din ţară. Pe pagina siteuri utile veţi putea viziona un scurt clip realizat în această piaţă de suveniruri!          
 • FOARTE IMPORTANT! La intrarea în România (U.E.) este interzis să aveţi mai mult de 4 litri de vin, 1,5 litri de băuturi tari, 2 pachete de ţigări pentru o persoană! Orice cantitate în plus din aceste produse veţi avea asupra dvs, declaraţi-o neapărat! De asemenea, nu aveţi voie să introduceţi în România produse din carne şi lactate! Este posibil ca unii poliţişti de frontieră să mai închidă ochii dacă cantităţile de alcool sau ţigări aflate asupra dvs. le depăşesc cu puţin pe cele legale. Dar oricum ar fi, trebuie să le declaraţi corect!
 • Curiozităţi: în Rep Moldova se află cel mai întins sat din Europa, comuna Congaz din raionul Comrat (UTA Găgăuzia), cu aproape 13.000 de locuitori! Acesta este înregistrat ca atare şi în Cartea Recordurilor. În Chişinău se află cel mai mare cimitir din Europa, Cimitirul Sf. Lazăr, cunoscut mai mult sub numele de "Doina"! Suprafaţa sa este de 2.000.000 metri pătraţi şi acolo există nişte monumente funerare impresionante!

Limba vorbită
După cum știți, limba oficială în Republica Moldova este româna, care este sărbătorită în fiecare an la data de 31 August! Însă basarabenii vorbesc o limbă română în care pe lângă regionalisme, sunt amestecate o mulţime de cuvinte ruseşti; de aceea atunci când îi veţi auzi vorbind, vor fi şi cuvinte pe care nu le veţi înţelege. Iată câteva dintre cele mai folosite cuvinte ruseşti adaptate în vorbirea lor:

- karoci = pe scurt
- kaneşna = desigur
- marşrutka = microbuz de transport pasageri (sau "rutiera")
- astanovka = staţie auto
- abed = prânz
- apteka = farmacie
- familia = numele de familie
- ruli = volan

De asemenea limba rusă este foarte folosită nu numai de minorităţi dar şi de către mulţi basarabeni. Însă sunt şi vorbitori de rusă care chiar dacă nu cunosc limba română, o înţeleg. Dacă nu aţi văzut încă două persoane care într-un dialog să vorbească limbi diferite şi totuşi să se înţeleagă, în Rep Moldova veţi avea ocazia asta!

109 comentarii:

 1. Minorii ce au nevoie k sa calatoreasca?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Minorii posesori de carte de identitate pot calatori pe baza acesteia; minorii care nu au inca o carte de identitate trebuie sa posede pasaport; minorl poate parasi Romania doar insotit de ambii parinti sau cu procura notariala din partea celui care nu este de fata

   Ștergere
 2. In ultima perioada au aparut cateva noutati in transportul feroviar dintre Romania si Moldova; aceste informatii cred ca sunt importante pt turisti:
  1.
  - Trenul International nr. 821/1051 Chisinau - Iasi-Socola circula zilnic, pleaca din Chisinau la 06:43 si ajunge in gara Iasi-Socola la 10:56; gara Socola se afla in Iasi, langa pasarela Bucium, fiind cea de-a treia gara ca marime din Iasi; legatura cu centrul orasului este asigurata de autobuze speciale; itinerariul cursei speciale pentru calatorii care sosesc cu trenul de la Chisinau este urmatorul:
  *ora 11,14 Gara Socola - Casa Sindicatelor - campus Tudor Vladimirescu (Iulius Mall) - Hotel Europa - Moldova Center - Sala Polivalenta (Palas Mall); Tariful unei calatorii este 2 lei romanesti, iar plata se poate face in mjlocul de transport destinat acestei curse speciale.

  - Trenul International nr. 822/1052 Iasi-Socola - Chisinau, circula zilnic si pleaca din Iasi, gara Socola la ora 17:12 si ajunge la 21:13 in Chisinau; itinerariul cursei speciale pentru calatorii care pleaca cu trenul la Chisinau este urmatorul:
  *ora 16,10 campus Tudor Vladimirescu (Iulius Mall) - Hotel Europa - Moldova Center - Sala Polivalenta (Palas Mall) - Podu Ros (magazin 1001 Articole) - Casa Sindicatelor - Gara Socola; Tariful unei calatorii este de 2 lei romanesti, iar plata se poate face in mjlocul de transport destinat acestei curse speciale.

  Preturile biletului de tren pe ruta Iasi-Chisinau/Chisinau-Iasi sunt:
  - clasa I – 173 MDL (36 RON)
  - clasa a II-a – 148 MDL(31 RON)
  - clasa a III-a – 132 MDL (28 RON)
  Biletele se cumpara de la casele garii, in Chisinau si de la personalul de tren, in Iasi.

  2.
  TRENUL INTERNATIONAL "PRIETENIA" CHISINAU-BUCURESTI/BUCURESTI-CHISINAU CIRCULA DIN NOU ZILNIC:
  - Trenul international nr. 105/401 Chişinău – Bucureşti Nord; pleaca din gara Chisinau la ora 17:00 si opreste in Ungheni, Iasi-Nicolina, Iasi, Roman, Bacau, Focsani, Buzau, Ploiesti-Sud si ajunge in Bucuresti-Nord la 06:04; Vagoanele sunt de tip cuseta cu locuri la clasa I si a II-a, trenul are in componenta vagon-restaurant;

  - Trenul international nr. 106/402 Bucureşti-Nord - Chişinău, pleaca din gara Bucuresti-Nord la ora 19:15 si opreste in Ploiesti-Sud, Buzau, Focsani, Bacau, Roman, Iasi, Iasi-Nicolina, Ungheni si ajunge in Chisinau la 09:06; Vagoanele sunt de tip cuseta cu locuri la clasa I si a II-a, trenul are in componenta vagon-restaurant.

  RăspundețiȘtergere
 3. Buna,sunt cetatean roman si traiesc in spania.As dorii sa stiu daca pot calatorii in Rep.Moldova pe baza cartii de identitate sau e nevoie de pasaport?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, puteti calatori in Moldova fie pe baza cartii de identitate romanesti, fie pe baza celei spaniole; toti cetatenii statelor membre UE pot intra in Moldova pe baza cartii de identitate valabile sau pe baza pasaportului simplu valabil minim 3 luni de la data intrarii.

   Ștergere
 4. Trenuri directe intre Romania si Moldova si retur:

  1. - Trenul IR nr. 821/1051 "Unirea" Chisinau - Iasi-Socola, circula luni, vineri, sambata si duminica, pleaca din Chisinau la 06,43, opreste in Ungheni (9,35) si Iasi-Socola (10,59); gara Socola se afla in Iasi, langa pasarela Bucium; legatura cu centrul orasului este asigurata de autobuzul nr.51 - ora 11,14 plecare din Gara Socola pe traseul: Casa Sindicatelor - campus Tudor Vladimirescu (Iulius mall) - Hotel Europa - Moldova Center - Sala Polivalenta (Palas); biletul costa 2 lei romanesti, plata se poate face in autobuz;
  - Trenul IR nr. 822/1052 "Unirea" Iasi-Socola - Chisinau, circula luni, vineri, sambata si duminica, pleaca din Iasi-Socola la 17,12, opreste in Ungheni (18,57) si Chisinau (21,13); traseul autobuzului nr.51, special pentru gara Socola, este: ora 16,10 plecare din campusul Tudor Vladimirescu (Iulius mall) pe traseul: Hotel Europa - Moldova Center - Sala Polivalenta (Palas) - Podu Ros (magazin “1001 Articole”) - Casa Sindicatelor - Gara Socola; biletul costa 2 lei romanesti, plata se poate face in autobuz;
  Preturile biletului de tren pe ruta Iasi-Chisinau/Chisinau-Iasi sunt: clasa I – 173 lei moldovenesti (37 lei romanesti); clasa a II-a – 148 lei moldovenesti (31,50 lei romanesti); clasa a III-a – 132 lei moldovenesti (28 lei romanesti). Biletele se cumpara de la casele garii in Chisinau si de la personalul de tren in Iasi.
  2. - Trenul IR nr.105/401 "Prietenia” Chişinău - Bucureşti-Nord, circula zilnic, pleaca din Chisinau la 16,45, opreste in Ungheni (20,39), Iasi-Nicolina (22,12), Iasi (22,18), Bacau (0,58), Focsani (2,40), Buzau (3,48), Ploiesti-Sud (5,06) si Bucuresti-Nord (6,04); vagoane tip cuseta, clasa I si a II-a, vagon-restaurant;
  - Trenul IR nr. 106/402 "Prietenia” Bucureşti-Nord - Chişinău, circula zilnic, pleaca din Bucuresti-Nord la 19,15, opreste in Ploiesti-Sud (20,06), Buzau (21,29), Focsani (22,44), Bacau (0,29), Iasi (3,09), Iasi-Nicolina (3,17), Ungheni (5,02) si Chisinau (9,06); vagoane tip cuseta, clasa I si a II-a, vagon-restaurant.
  3. - Trenul Regio nr.1062 Iasi - Ungheni, circula zilnic, pleaca din Iasi la 4,51, opreste in Iasi-Nicolina (4,58), Iasi-Socola (5,04) si Ungheni (6,55);
  - Trenul Regio nr.1061 Ungheni - Iasi, circula zilnic, pleaca din Ungheni la 7,55, opreste in Iasi-Socola (9,35), Iasi-Nicolina (9,41) si Iasi (9,51);
  4. - Trenul Regio nr.1064 Iasi - Ungheni, circula zilnic, pleaca din Iasi la 13,12, opreste in Iasi-Nicolina (13,22), Iasi-Socola (13,28) si Ungheni (15,05);
  - Trenul Regio nr.1063 Ungheni - Iasi, circula zilnic, pleaca din Ungheni la 17,00, opreste in Iasi-Socola (18,18), Iasi-Nicolina (18,24) si Iasi (18,30);
  Pt excursii in Moldova (Chisinau, Tiraspol, Soroca etc) sau Ucraina (Cernauti, Liov, Odessa etc) si servicii de ghid individual, va stau la dispozitie, tel. 0722363643 sau cipriancristea_2000@yahoo.com - Ciprian.

  RăspundețiȘtergere
 5. Întreb de curioziate : totusi, ca roman, de ce ai nevoie pentru a intra in Tiraspol?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Din pacate atat romanii, cat si alti cetateni ai UE pot intra in zona transnistreana a Moldovei doar in baza pasaportului.

   Ștergere
  2. Sunt cetatean roman si am fost de cam 5 ori in regiunea transnistreana (Tiraspol, Tighina-Bender, manastirea Noul Neamt Chitcani, se poate vizita sau tranzita fara nicio problema. La asa-zisa frontiera se prezinta pasaportul, se completeaza un mic formular cu datele din pasaport(carte de imigratie), apoi primesti o asa-zisa viza gratuita de 10 ore ca sa vizitezi sau sa tranzitezi zona (adica o stampila pe acel formular numit "carte de imigratie" care trebuie pastrata pana la iesirea din regiune). In rest nicio problema, poti vizita ca turist sau tranzita regiunea fara nicio problema. Doar daca vii cu masina personala vei pierde ceva mai mult timp la asa-zisa granita transistreana deoarece vei mai avea de completat un formular si pt masina + o taxa de drum + o asigurare auto.

   Ștergere
 6. buna, vroiam sa stiu daca ma puteti ajuta cu o informatie. se poate trece din republica mildova in romania cu un medicament numit papaverina si daca da in ce cantitate ? multumesc anticipat

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bună ziua, o să mă interesez și vă dau un răspuns!

   Ștergere
  2. Conform reglementarilor klegale in vigoare va trebui sa declarati la vama doar medicamentele care intra in categoria "droguri sau substanţe psihotrope şi precursorii acestora, materiale biologice cu potenţial de contaminare în masă, medicamente care conţin substanţe stupefiante sau psihotrope, substanţe chimice esenţiale, precum şi produse şi substanţe toxice". Alte tipuri de medicamente pot fi introduse doar daca "au natură ocazională, iar bunurile respective să fie exclusiv de uz personal al călătorilor sau familiilor acestora sau destinate pentru cadouri", deci nu in cantitati mari.
   Detalii suplimentare aici:
   https://www.customs.ro/ro/calatori/intrarea_in_romania_-_dintr-un_stat_necomunitar.aspx

   Ștergere
 7. "Ati lasat de niste cafele la fete?" - Vama Sculeni - lipsa extinctor in masina.... probabil ca nenumaratele VW Passat B3 cu rezervoare de 100L (!!!) care intra si ies prin vama respectiva au extinctoare.

  RăspundețiȘtergere
 8. spuneti-mi va rog ca cetatean roman se poate circula in R Moldova doar cu buletinul rom?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, puteţi călători în Rep Moldova pe baza cărţii de identitate româneşti.

   Ștergere
  2. Spuneți-mi va rog dacă pașaportul biometric e expirat pot trece frontiera RM cu buletin roman,pentru a putea pleca în Grecia la odihna???!!!

   Ștergere
  3. Da, cu cartea de identitate românească se poate trece frontiera RM şi se poate călători în UE. Dacă veţi călători printr-o agenţie de turism, este bine să le specificaţi acest lucru.

   Ștergere
 9. Multumesc pentru informatii! Ca un roman care doreste sa calatoreasca in curand in Moldova, am savurat fiecare sfat. Totusi, ca o confirmare, ca am auzit si am citit o gramada de variante... as avea o intreabre. La partea cu alcool si tutun... sa zicem ca eu vreau sa aduc in Romania DOAR coniac sau doar vodcă, evident pentru uzul personal, ca sunt turist si atat. Acei 1.5 litri de tarie ar insemna putin peste 2 sticle de 700 ml... dar sigur atat si nu doar 1 litru sau o singura sticla de 700 ml? Si vizavi de vin, acesta se adauga la tarie, fara sa fie probleme? Adica... am voie SI 1.5 litri tarie SI 4 litri de vin? Merci! Si scuze de... paranoia, dar nu vreau sa ma trezesc fara ele la granita.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este bine că întrebaţi, nu este nici o "paranoia". :) Nu contează că veţi avea asupra dvs votcă, coniac, etc, nu va trebui să aveţi mai mult de 1,5 litri de alcool tare (peste 30% concentraţie alcoolică). Asta înseamnă două sticle a câte 700 ml, cum corect aţi menţionat. Eu personal iau uneori 3 sticle de tărie şi dacă mă întreabă la vamă câte sticle am, le declar pe toate corect. Încă nu mi s-a întâmplat până acum să îmi confişte alcoolul doar pt o sticlă în plus!

   Ștergere
  2. Referitor la vin, puteţi lua 4 litri care se socotesc SEPARAT de cei 1,5 litri de tărie. Fiţi fără grijă, chiar dacă veţi avea puţin mai mult declaraţi toată cantitatea, şi gata. Pentru cantităţi aşa de mici nu se încurcă ei cu confiscatul, poate să fie un caz la 1000, cu un vameş prea zelos! În concluzie, puteţi introduce în România 1,5 litri de tărie, plus 4 litri de vin.

   Ștergere
  3. In Uniunea Eoropeana, deci si in Romania, puteti introduce dintr-o tara extracomunitara (cum ar fi Moldova) urmatoarele cantitati, si voi cita exact din legislatie, pt a nu se mai crea confuzii (informatia cu 1,5 l alcool de mai sus este gresita): "Sunt permise a fi importate în scutire de taxe vamale, TVA şi accize următoarele bunuri:
   a) obiecte de uz personal necesare în mod rezonabil pentru călătorie ( de ex: îmbrăcăminte şi încăltăminte, articole de toaletă, bijuterii personale, aparate fotografice si aparate cinematografice de luat vederi, însotite de o cantitate rezonabilă de pelicule şi de accesorii camere video, aparate portative de inregistrare video, insotite de o cantitate rezonabilă de benzi, instrumente muzicale portabile, aparate receptoare de radio portative, aparate receptoare de televiziune portative, calculatoare personale portative);
   b) mărfuri pentru scopuri sportive ( de ex: schiuri şi beţe, patine, sănii, îmbrăcăminte, încăltăminte şi mănuşi de sport, mingi de orice fel, rachete, crose, plase, bastoane şi altele similare);
   c) produse din tutun:
   - 40 de ţigarete;
   -100 de cigarillos (trabucuri cu o greutate maximă de 3 grame fiecare);
   - 50 de trabucuri;
   - 250 grame de tutun de fumat.
   Scutirea poate fi aplicată fie pentru una din categoriile de produse din tutun menţionate la lit. c), fie pentru o combinaţie a acestora cu condiţia ca totalul procentelor utilizate din cantităţile individuale permise să nu depăşescă 100%.
   d) băuturi alcoolice:
   - un total de 1 litru de alcool şi băuturi alcoolice cu o concentraţie alcoolică distilate şi băuturi spirtoase, cu o tărie alcoolică de peste 22 % volum sau alcool etilic nedenaturat de 80 % volum şi peste;
   - un total de 2 litri de alcool şi băuturi alcoolice cu o concentraţie alcoolică mai mică de 22 % în volum.
   Scutirea poate fi aplicată fie pentru una din categoriile de tipuri de alcool şi băuturi alcoolice menţionate la lit. d), fie pentru o combinaţie a acestora cu condiţia ca totalul procentelor utilizate din cantităţile individuale permise să nu depăşescă 100%.
   - 4 litri de vinuri liniştite şi 16 litri de bere;
   e) bunuri diverse, altele decât cele de la lit. a) - d), în limita unei valori globale de 430 EURO pentru fiecare călător în cazul transporturilor pe cale aeriană şi maritimă şi 300 EURO în cazul celorlalte mijloace de transport.
   f) carburantul conţinut în rezervorul standard al mijlocului de transport cu motor şi o cantitate de carburant de până la 10 litri conţinută într-un rezervor portabil."
   Deci, mai pe scurt: maxim 2 pachete de tigari de persoana adulta; 1 litru de tarie (peste 22%) SAU 2 litri daca taria este sub 22%; vin linistit (nu include si sampania) 4 litri; bere 16 litri. Toate cantitatile sunt valabile pt o persoana adulta.

   Ștergere
  4. Referitor la cei 1,5 litri de alcool peste 22% volum, nu este o informaţie greşită, în sensul în care este exact cantitatea de care se interesează întodeauna vameşii!! Aceasta presupune că dacă o persoană cumpără 2 sticle de divin de 750 ml, va avea automat 1500 ml; iar pentru 500 de ml în plus nu confiscă nimeni alcoolul!

   Ștergere
  5. Nu o confisca pt ca nu-si bat capul, dar nu inseamna ca este legal, legea spune clar, maxim un litru, cine vrea sa treaca cu mai mult, o face pe propria raspundere!

   Ștergere
 10. Daca transport geamuri sticla, pe langa CMR si Factura ce alte documente mai trebuie ?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cel mai bine consultaţi-i pe cei de la Serviciul Vamal al Rep. Moldova la email "vama@customs.gov.md" sau tel +373-22-574.201 şi +373-22-574.111
   Site-ul lor este http://www.customs.gov.md/

   Ștergere
 11. Excelenta prezentare, felicitari, chiar e utila.
  As dori sa vizitez Chisinaul in weekend-ul de Rusalii si nu stiu daca pot avea probleme daca autoturismul cu care vreau sa ma duc si sa ma intorc este pe numele unei firme. Masina este si putin lovita.
  Multumesc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Vă mulţumesc pentru aprecieri! Călătorie plăcută!

   Ștergere
  2. Daca nu sunteti Dvs proprietarul masinii, va trebui sa aveti din partea firmei proprietare o imputernicire in acest scop pt a scoate masina din tara si foaie de parcurs semnata si stampliata de acea firma - documentele uzuale pt transport auto in trafic international.

   Ștergere
 12. Ai pomenit despre curs valutar, ca e cam acelasi, peste tot (cu mici diferente) dar care e valuta recomandata sa o iei cu tine in Republica Moldova si apoi sa o schimbi in lei moldovenesti?
  Dar ce produse romanesti ar atrage simpatia moldovenilor?
  Trebuie sa ma merg in vizita la o familie din Moldova si nu stiu ce ar fi potrivit sa le duc (si nici sa-i intreb nu pot ...)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. V-am răspuns în comentariul de mai jos.

   Ștergere
  2. Cel mai potrivit este sa schimbati lei romanesti, e cel mai simplu, fara a fi nevoit sa cumparati, in Romania, euro sau dolari; dar la fel de bine ca si leii romanesti, puteti schimba, daca aveti, dolari americani, euro, lire sterline, franci elvetieni, ruble rusesti, hryvne ucrainiene etc
   Cat despre produse drept cadou.... f greu, in Moldova se gasesc dulciuri de calitate, bauturi f bune, produse artizanale frumoase, cosmetice e orice tip, deci e mai greu cu un sfat in acest domeniu!

   Ștergere
 13. Valuta poate fi oricare, lei, euro, dolari, găsiţi să schimbaţi la orice casă. Însă priviţi atent cursul afişat în stradă, iar la ghişeu mai întrebaţi o dată casierul! Vă dau pagina cu linkuri utile unde veţi găsi şi cursurile valutare, https://aureldan.blogspot.md/2014/05/stiri-RepMoldova.html.

  La produse româneşti apreciate de moldoveni, sunt mai multe aspecte. Dacă este vorba de produse alimentare, ei apreciază berea românească, mititeii, ciorba de burtă. Berea vândută acolo (locală, ucraineană, rusească) este mai dulceagă decât berea noastră; mititei mai produc şi ei, dar nu sunt la fel de gustoşi si condimentaţi ca ai noştri, iar ciorbă de burtă nici nu se pomeneşte! Asta ca informaţie.
  Altfel, pot să vă spun că electronicele şi cosmeticele sunt mai scumpe acolo decât în România, deci v-aţi putea orienta şi aici.
  Ca sfat personal, orientaţi-vă după tipul de persoană pe care trebuie să o vizitaţi, dar nici nu scăpaţi din vedere faptul că moldovenii sunt gurmanzi şi petrecăreţi!

  RăspundețiȘtergere
 14. Multumesc mult pt informatii si detalii. Sunt foarte bune si cuprinzatoare dar, as avea si eu 5 intrebari:
  1. Daca am produse gen carne pt. gratar si alte lucruri pe care le iei cu tine cand vrei sa faci un tur al Romaniei + Moldova (chestii din curtea ta sau de la bunici ca sa nu mananci chimicalele din legumele si pleava de carne din comert) poti sa treci cu ele, nustiu in baza unei declaratii sau ceva de genul?
  2. Cantitatile mentionate la alcool si tutun sunt per persoana sau per masina?
  3. Pentru copil minor 5 ani este nevoie de pasaport chiar daca este insotit de cei doi parinti?, procura notariala mai este necesara daca sunt ambii?
  4. Daca masina este lovita (lovitura este ff veche) pot fi probleme pe parcursul vizitei?
  5. Chiar sunt interesati de extinctor trusa sanitara etc.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. 1. Din România în Moldova se mai poate trece cu carne, dar invers nu! Dar în Moldova veţi găsi produse alimentare mai sănătoase decât în comerţul românesc.
   2. Cantităţile de alcool şi tutun menţionate în articol sunt pentru o singură persoană!
   3. Minorii care nu au carte de identitate trebuie să posede paşaport şi să fie însoţiţi de ambii părinţi! Dacă unul dintre părinţi lipseşte, trebuie să îi elibereze celuilalt procură notarială. În cazul dvs, dacă veţi fi ambii părinţi cu copilul, nu este nevoie decât de paşaportul acestuia.
   4. Dacă aveţi verificarea tehnică făcută şi cei de la vamă nu vă fac nici o observaţie asupra loviturii respective, nu văd de ce să aveţi probleme.
   5. Nu i-am văzut interesaţi de trusă pe vameşi, îi interesează mai mult ce transportaţi.
   Şi un sfat: alimentaţi maşina cu combustibil numai până la vama moldovenească Leuşeni. În Rep Moldova combustibilul este mai ieftin cam cu 1,5 lei româneşti şi imediat după vamă sunt câteva benzinării unde puteţi alimenta mai ieftin!
   Sper că v-am fost de folos!

   Ștergere
  2. Referitor la rută, din comuna Albiţa mai aveţi practic câţiva kilometri până la Vama Leuşeni (RM), nu ştiu de ce vă arată GPS-ul ruta Iaşi-Suceava! Există de la Albiţa un drum înspre Iaşi, dar mergând spre Rep Moldova nu aveţi nici o treabă cu el.

   Ștergere
  3. Multumesc pentru informatii, referitor la Albita, eu doar vroiam sa.l ajut si sa.i raspund lui Ioan Gaitan care intreba pe unde sa ajunga de la Chisinau la Suceava si de aceea i.am spus de vama Albita, fara sa realizez ca defapt in R. Moldova este vama Leuseni.

   Eu o sa vin din Bucuresti trecand pe la Constanta ca sa vada si copilul (4ani) marea, apoi Albita-Leuseni Chisinau, retur, apoi Suceava - Cacica salina, apoi Viseul de Sus (Mocanita) Sapanta Cimitir, Cluj, Deva, Dunare statuia lui Decebal si intoarcere in Bucuresti.

   Nu contest referitor la punctul 1. ca produsele din carne sunt mai sanatoase in R Moldova, dar ce cresti tu cu mana ta este mult mai gustos si sanatos. De altfel nici nu o sa am timp sa umblu la carnea mea pentru ca o sa ajungem in Chisinau pe la ora 18.00-19.00, o sa mancam la un restaurant seara (cred ca cel uzbec recomandat de tine), ne cazam la hotel Zarea str. Anton Pann 4 Chişinău (daca cunosti cazare sau hotel mai ieftine te rog sa.mi spui) si apoi ziua urmatoare dimineata sa vizitam crama de langa Chisinau, dupa care plecam spre Suceava - Salina Cacica.

   DE ACEEA DACA AI ALTE RECOMANDARI LA CE SE POATE FACE INTR.UN TIMP ASA SCURT (eventual mai pot sta o noapte) TE ROG SA NU EZITI SA MA INDRUMI.

   MULTUMESC

   P.S. In privinta carnii o sa o iau si o sa vad in vama daca se poate sigila cumva, pentru ca o sa fie congelata intr.o cutie mare izoterma bine izolata(carnea rezista 4 zile congelata).

   Ștergere
  4. În ce priveşte restaurantele, sunt şi restaurante cu specific local unde puteţi lua masa, dar şi restaurante gen "fast-food" unde au meniu variat, cum ar fi "Andy's Pizza" sau "La Plăcinte". Pe pagina cu siteuri utile de pe acest blog veţi găsi mai multe informaţii despre resaurante şi hoteluri. Pot să vă sugerez şi un hotel aflat într-o zonă liniştită, plină de verdeaţă, în apropierea Parcului Râşcani unde se află şi un lac. Daca vreţi să cereţi informaţii, vă dau aici linkul lor: http://institutulmuncii.md/hotel-5/ Pentru petrecerea timpului liber orientaţi-vă după ceea ce am scris în articol, oricum staţi destul de puţin timp în Chişinău. Fiţi atent că în Centru sunt multe sensuri unice. Vă doresc sejur plăcut!

   Ștergere
  5. 1.Daca aveti produse alimentare, in cantitati rezonabile, pt consum personal si nu in cantitati industriale ce ar putea crea suspiciuni ca ar fi destinate comertului, puteti trece fara niciun fel de probleme si din Romania in Moldova si invers, din Moldova in Romania, fara niciun fel de probleme; eu locuiesc in Iasi si adesea imi fac cumparaturi la Ungeni pt ca in Moldova produsele sunt ceva mai ieftine si parca si ceva mai bune, mai gustoase, mai ca pe vremuri (salamuri,branzeturi, peste, dulciuri, lactate etc) - trec cu ele fara probleme, dar sunt in cantitati pt consumul personal.
   2. Aveti voie sa introduceti in Romania max. 2 pachete de tigari de persoana adulta + max. 1 litru de tarie peste 22% alcool SAU 2 litri tarie sub 22% alcool de persoana adulta + max. 4l de vin linistit de persoana adulta + max. 16 l de bere de persoana adulta.
   3. Minorii care nu au 14 ani ampliniti, deci nu au carte de identitate, trebuie sa posede pasaport turistic; daca sunt insotiti de ambii parinti nu mai este nevoie de imputernicire notariala (care se da doar din partea parintelui care nu este de fata la trecerea frontierei).
   4. Legat de lovitura, depinde cat de grava e, puteti avea aceleasi probleme pe care le puteti avea oriunde pe teritoriul Romaniei, legislatia este sensibil identica in aceasta privinta.
   5. Orice conducator auto responsabil are in masina trusa sanitara si stingator auto, deci unde ar fi problema? cred ca toti le avem in masina asa ceva!

   Ștergere
  6. Pt calatorii in Moldova (Chisinau, Tiraspol, Soroca, Balti, Ungheni, Bender/Tighina, Cahul, Comrat etc) sau in Ucraina (Cernauti, Liov, Odesa etc) sau in Polonia si pt. servicii de ghid personal, va stau la dispozitie, tel. 0722363643 sau cipriancristea_2000@yahoo.com - Ciprian.

   Ștergere
 15. ma aflu in Chisinau si maine plec cu masina personala spre Romania (Suceava). Ce ruta imi recomandati?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Salut, sunt cel cu cele 5 intrebari de mai sus, referitor la intrebarea ta mie GPS-ul imi arata ca prin vama Albita si apoi Iasi - Suceava. Sper sa mai fie de folos raspunsul si daca poti sa imi raspunzi si mie la unele intrebari afland raspunsul de la cei din vama ti.as fi recunoscator.

   Ștergere
  2. Spre Suceava se merge de obicei pe ruta Chişinău-Orhei-Bălţi-Rîşcani-Vama Costeşti (RM)-Vama Stînca (Ro)-Botoşani-Suceava, dar nu ştiu cum este drumul de la Bălţi înspre vamă. Aţi putea opta să mergeţi spre Străşeni-Călăraşi-Ungheni-Vama Sculeni-Iaşi-Târgu Frumos-Botoşani-Suceava. Îmi pare rău că nu am putut răspunde mai din timp!

   Ștergere
  3. evident ca pe drumul cel mai scurt si mai simplu, nici o legatura cu vama Albita care este mai in spre sud si pe tine te intereseaza sa mergi spre norD:
   - Chisinau, pe M14 pana la Balti, apoi pe E583 pana la Rascani si mai departe pe R7 pana la vama Stanca-Costesti, apoi Botosani si Suceva

   Ștergere
  4. Salut,drumul Riscani-Costesti si pe urma vreo zece km spre Botosani nu sint chiar exemplari...este deosebire de traditionalul Chisinau-Albita-Iasi-Pascani-Suceava...de fapt sint si 2 avantaje:
   1.Vamele se trec foarte repede,circa 10 min fiecare
   2.Posibilitatea de a vedea vestitul pod Stinca-Costesti.
   Sper sa fie de folos.

   Ștergere
 16. Buna ziua.. pot si eu sa adresez o intrebare... locuiesc intr-un stat UE. am copil minor (5 luni), la ambasad nu imi pot perfecta pasaport pentru copil, imi pot elibera doar titlu de calatorie. cu acest titlu de calatorie pot merge si in Rep.Moldova? nu de alta dar ajung in rom duminica si mi-ar fi mai comod sa merg in moldova sa fac actele la consulat cu un drum in vizita la prieteni.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Personal nu vă pot răspunde la această întrebare. Cel mai bine este să vă adresați Consulatului Moldovei la București, Adresa Bd. Eroilor nr.8, Sector 5.
   Telefon: (0040-21) 410.98.27, E-mail: consulat.bucuresti@mfa.md
   Program de lucru: luni-vineri 8.30-12.30-depuneri acte; 15.00-16.30-eliberari acte
   Aici aveti linkul referitor la titluri de călătorie: http://www.romania.mfa.md/titlu-de-calatorie/

   Ștergere
 17. Ce acte sunt necesare pentru a trece cu masina din Romania in Rep. Moldova daca nu este proprietate personala

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Daca este proprietatea unei firme, va trebuie delegatie si foaie de parcurs vizata de firma respectiva, daca e proprietate privata, imputernicire din partea proprietarului. Dar daca aveti acelasi nume si adresa cu proprietarul, e posibil s ani vi se mai solicite nimic. E posibil sa nu fiti intrebat de nimic, dar pt a nu va strica vacanta, cel mai sigur si cel mai corect ar fi sa aveti asupra Dvs o imputernicire (procura) de la proprietar.

   Ștergere
 18. Vreau sa plec la Cahul, insa nu pot trece cu masina, neavand inclusa in asigurare si Republica Moldova. Asa ca intentionez sa o las in vama romaneasca si sa trec pe jos. Dupa ce trec si vama in Cahul, as vrea sa chem un taxi. As vrea sa stiu daca acesta vine fiind chemat pana la vama sau trebuie sa ma deplasez pana la o statie de taxi? Poate intrebarea e ciudata, insa vreau sa ma asigur ca nu sunt alte reguli acolo. Cat costa in Moldova un km?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Înţeleg că veţi intra în Rep Moldova pe la Vama Giurgiuleşti; da, puteţi chema taxiul în vamă, dar va costa mult, pt că distanţa până la Cahul este de 48 de km! Puteţi suna la numerele de taxi din Cahul şi întreba cât costă cursa: 1444, 1400, 0299-33.077 sau 0299-33.737.
   Mai bine mergeţi în Giurgiuleşti -rugaţi pe cineva să vă ducă- şi luaţi un microbuz până la Cahul, sunt curse regulate până la Chişinău!

   Ștergere
  2. Probabil vreti sa mergeti la Cahul trecand frontiera pe la vama Oancea (Galati)- Cahul, e cea mai apropiata de orasul Cahul, vama moldoveneasca e practic la marginea orasului Cahul, deci nu va fi nicio problema sa vina un taxi pana acolo, taxiurile in Moldova sunt mult mai ieftine decat in Romania.
   De curiozitate, la ce companie de asigurari aveti RCA-ul si Cartea verde, sincer nu am auzit si nici nu am vazut pana acum vreo asigurare romaneasca care sa nu fie valabila si in Moldova.
   Nu toate punctele de frontiera au si regim de tranzitare pedestru, adica pe jos, verificati intai daca vama pe care doriti sa o tranzitati permite acest lucru, deoarce exista puncte de frontiera destinate doar traficului rutier si atunci va trebuie sa va aflati intr-un mijloc de transport auto ca sa va fie permisa trecerea frontierei.
   PS: referitor la raspunsul anterior, daca doreste sa mearga la Cahul, cel mai apropiat punct de frontiera, practic chiar in Cahul, e Oancea-Cahul, nu are rost sa mearga la PTF Galati - Giurgiulesti pt ca distanta de acolo pana la Cahul e mult mai mare.

   Ștergere
 19. Stiti cum se mai prezinta drumul de la Leuseni prin Hancesti?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este scris şi în articol, asfaltul este vechi, iar acum între satul Lăpuşna şi Hînceşti se fac lucrări de asfaltare. Nu îl recomand în perioada asta, dar după finalizarea acestor lucrări se va putea merge bine pe aici.

   Ștergere
  2. Este bun, mergeti fara probleme,o portiune este mai veche, dar fara gropi sau probleme de vreun fel, iar cealalta portiune este reabilitata, noua; am fost saptamana trecuta, inca sunt lucrari, dar nu incurca cu nimic. Recomand!

   Ștergere
 20. Buna ziua. Voiam sa va intreb daca se poate trece vama cu o masina care nu este inmatriculata pe numele meu (este pe numele tatalui meu)? Ce acte sunt necesare? Multumesc anticipat.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bună ziua! Ar fi bine să aveţi o procură din partea proprietarului, deşi dacă locuiţi la aceeaşi adresă s-ar putea să nu vi se ceară, aşa cum a scris şi dl. Ciprian mai sus.

   Ștergere
 21. Cetatean roman din orasul Braila, ajut persoane din Moldova (care au dobandit cetatenia romana) sa obtina carte de identitate (buletin)romanesc, , pasaport romanesc. Ajut cu multa seriozitate la intocmirea actelor cu rapiditate. telefon 0040 729 830 186. Nicu

  RăspundețiȘtergere
 22. Puteti sa-mi spuneti daca taxa de drum pentru Republica Moldova se plateste doar la vama sau se poate plati in Romania,ca sa evitam statul prin vami?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Se plateste doar la punctul de frontiera, la ghiseele bancare; nu aveti ce "stat prin vami sa evitati" pt ca oricum trebuie sa opriti la frontiera pt controlul documentelor de calatorie si pt cel vamal, in acel moment faceti si plata taxei de drum (vinietei), nu dureaza decat cateva minute si se face, cum spuneam, in acelasi timp cu oprirea obligatorie pt controlul politiei de frontiera si al vamii.

   Ștergere
  2. Începând din 20 ianuarie 2017, șoferii cu mașinile înmatriculate în străinătate care vor să intre pe teritoriul Moldovei, pot procura vinieta on-line, de pe site-urile: vinieta.gov.md sau evinieta.gov.md

   Ștergere
  3. Buna ziua! Am inteles ca poti sta in MD 90 de zile pe o perioada de 6 luni. Daca stau in MD 3 saptamani,apoi ies din MD 1-2 saptamani si tot asa...perioada mea de sedere se calculeaza?

   Ștergere
 23. Buna ziua,
  Am si eu doua intrebari daca ma puteti ajuta cu raspuns:
  - daca vreau sa intru in RM cu masina proprietate a firmei, este obligatorie foaie de parcurs? (noi nu folosim asa ceva, am doar imputernicire).
  - Daca vreau sa iau mai mult de 4 litri de vin, stiti cumva ce taxe trebuie sa platesc?
  Multumesc!
  Bogdan

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. - e f bine daca aveti imputernicire din partea administratorului firmei pt a conduce masina respectivei firme, dar fara foaie de parcurs cum justificati in contabilitate traseul si combustibilul consumat? din acea foaie reiese si acordul administratorului legat de traseu....
   - daca vreti sa introduceti cantitati de alcool peste limitele admise, va trebui sa achitati taxe vamale de import - procedura care presupune ceva timp in plus, accesati site-ul vamii romane pt detalii

   Ștergere
 24. Buna ziua sint cetățean al rm md si vreau sa călătoresc dintr-un stat al ue în România și după aia cu rutiera in Chișinău datimi va rog un sfat e safe

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, de ce să nu fie sigur? De obicei moldovenii procedează așa: zboară din Vestul Europei cu avionul până în România, de unde iau microbuzul sau autocarul până în Rep Moldova. Se călătorește în condiții normale, nu este nici o problemă.

   Ștergere
  2. Ca să vă simțiți mai sigur puteți opta pentru cursele de autocar, care sunt autorizate, au orar și traseu fix. Bilete pot fi porcurate și on-line pe https://e-tickets.md/booking.

   Ștergere
  3. Olga...fara frica. Nu se intampla nimic rau . Eu am mers si noaptea si ziua si totul a fost ok. Nu mai sunt racketii de alta data. Nici macar povesti cu ei nu mai exista...
   probabil s-au pensionat :)

   Ștergere
 25. Buna

  Doresc sa stiu daca drumul Chisinau-Calarasi- Vama Sculeni a fost reabilitat.Ultima data acum 7-8 ani era fara gropi,dar tot ondulat si nemarcat.

  Multumesc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Personal nu am trecut pe acolo, dar am auzit pe cineva spunând că drumul ar fi neschimbat!

   Ștergere
  2. Drumul Chisinau - Straseni - Calarasi - Ungheni - Sculeni este in momentul de fata in plin proces de reabilitare; sunt portiuni terminate si multe portiuni in lucru cu restrictii de circulatie.

   Ștergere
 26. Chiar se merita sa vizitezi Basarabia. Ai multe lucruri frumoase de vazut acolo.

  RăspundețiȘtergere

 27. Daca cumparam pomi sau arbusti fructiferi cati pomi am putea aduce.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bunuri importate în scutire de taxe vamale:

   Bunurile conţinute în bagajele personale ale călătorilor care vin dintr-o ţară non-U.E. sunt admise fără plata taxelor vamale cu respectarea următoarelor condiţii:
   - importul să fie de natură ocazională;
   - bunurile să fie exclusiv de uz personal al călătorilor sau familiilor acestora sau destinate pentru cadouri.
   ATENŢIE!
   Natura şi cantitatea acestor bunuri nu trebuie să indice că sunt importate în vederea comercializării.

   Sunt permise a fi importate în scutire de taxe vamale, TVA şi accize următoarele bunuri:
   a) obiecte de uz personal necesare în mod rezonabil pentru călătorie ( de ex: îmbrăcăminte şi încăltăminte, articole de toaletă, bijuterii personale, aparate fotografice si aparate cinematografice de luat vederi, însotite de o cantitate rezonabilă de pelicule şi de accesorii camere video, aparate portative de inregistrare video, insotite de o cantitate rezonabilă de benzi, instrumente muzicale portabile, aparate receptoare de radio portative, aparate receptoare de televiziune portative, calculatoare personale portative);
   b) mărfuri pentru scopuri sportive ( de ex: schiuri şi beţe, patine, sănii, îmbrăcăminte, încăltăminte şi mănuşi de sport, mingi de orice fel, rachete, crose, plase, bastoane şi altele similare);
   c) produse din tutun:
   - 40 de ţigarete;
   -100 de cigarillos (trabucuri cu o greutate maximă de 3 grame fiecare);
   - 50 de trabucuri;
   - 250 grame de tutun de fumat.
   Scutirea poate fi aplicată fie pentru una din categoriile de produse din tutun menţionate la lit. c), fie pentru o combinaţie a acestora cu condiţia ca totalul procentelor utilizate din cantităţile individuale permise să nu depăşescă 100%.
   d) băuturi alcoolice:
   - un total de 1 litru de alcool şi băuturi alcoolice cu o concentraţie alcoolică distilate şi băuturi spirtoase, cu o tărie alcoolică de peste 22 % volum sau alcool etilic nedenaturat de 80 % volum şi peste;
   - un total de 2 litri de alcool şi băuturi alcoolice cu o concentraţie alcoolică mai mică de 22 % în volum.
   Scutirea poate fi aplicată fie pentru una din categoriile de tipuri de alcool şi băuturi alcoolice menţionate la lit. d), fie pentru o combinaţie a acestora cu condiţia ca totalul procentelor utilizate din cantităţile individuale permise să nu depăşescă 100%.
   - 4 litri de vinuri liniştite şi 16 litri de bere;
   e) bunuri diverse, altele decât cele de la lit. a) - d), în limita unei valori globale de 430 EURO pentru fiecare călător în cazul transporturilor pe cale aeriană şi maritimă şi 300 EURO în cazul celorlalte mijloace de transport.
   f) carburantul conţinut în rezervorul standard al mijlocului de transport cu motor şi o cantitate de carburant de până la 10 litri conţinută într-un rezervor portabil.
   ATENŢIE!
   1) Călătorilor sub 17 ani nu li se acordă nici o scutire pentru produse din tutun, alcool şi băuturi alcoolice.
   2) Atunci când valoarea totală a două sau mai multe articole pentru un călător depăşeşte valorile menţionate mai sus, se acordă scutiri până la aceste sume la articolele la care, dacă ar fi fost importate separat, s-ar fi acordat scutiri, cu condiţia ca valoarea totală a unui articol individual să nu poată fi divizată.
   3) Importul în mod repetat, într-o anumită perioadă de timp, în scutire de la plata taxelor vamale, a bunurilor din categoria celor prevăzute la lit. a)-g), se consideră ca fiind import în scop comercial şi atrage plata taxelor vamale precum şi îndeplinirea formalităţilor legale pentru importul bunurilor în scop comercial.

   Ștergere
 28. Salutare,

  Am auzit un zvon: se spune ca daca pe Cartea Verde ai stampila imprimata ( adica nu din aceea umeda, cu tus ) nu esti lasat sa intri in Rep. Moldova. E adevarat?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu, nu e adevarat; atat timp cat e valabila, nu exista nicio problema!

   Ștergere
 29. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 30. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 31. Începând din 20 februarie 2017, șoferii cu mașinile înmatriculate în străinătate care vor să intre pe teritoriul Moldovei pot procura vinieta on-line de pe portalurile:
  - www.vinieta.gov.md sau
  - evinieta.gov.md
  De asemenea, vinieta poate fi achitata si la oricare filială a Moldova Agroindbank, unde se va încasa un comision de 7 lei moldovenesti sau 1,5% din valoarea vinietei.

  RăspundețiȘtergere
 32. Buna ziua !
  Toata lumea intreaba despre despre tigari , bautura dar fiind eu copil vin si va intreb renumitele dulciuri Bucuria cate pot scoate parintii mei din tara. Chiar si alte dulciuri. Multumesc !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Raspunsul este deja scris in comentariile de mai sus, nu trebuie decat sa le cititi cu atentie! Deci, inca o data:
   Bunuri importate în scutire de taxe vamale, altele decat tutun si alcool:

   Bunurile conţinute în bagajele personale ale călătorilor care vin dintr-o ţară non-U.E. in Romania (UE) sunt admise fără plata taxelor vamale cu respectarea următoarelor condiţii:
   - importul să fie de natură ocazională;
   - bunurile să fie exclusiv de uz personal al călătorilor sau familiilor acestora sau destinate pentru cadouri.
   ATENŢIE! Natura şi cantitatea acestor bunuri nu trebuie să indice că sunt importate în vederea comercializării. Bunuri diverse, altele decat tutun si alcool, se pot introduce in Romania(UE)în limita unei valori globale de 430 EURO pentru fiecare călător în cazul transporturilor pe cale aeriană şi maritimă şi 300 EURO în cazul celorlalte mijloace de transport.
   In concluzie: puteti introduce dulciuri in Romania (UE) fara probleme, doar daca nu aveti cantitati f mari care sa indice faptul ca intentionati s ale comercializati; sunt permise cantitati necesare consumului personal, al familiei sau destinate cadourilor.

   Ștergere
 33. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 34. Buna ziua,
  As dori sa stiu daca pot calatori in Rep.Moldova insotita de catelul meu (talie mica) care are, desigur, cip,vaccinurile la zi si pasaport.
  Multumesc.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. În linii generale iată care sunt actele de care vei avea nevoie:
   - Paşaportul animalului de companie
   - Certificatul privind starea lui de sănătate
   - Carnetul vaccinărilor
   - Permisul de export/import/transit
   Pentru calatoria cu avionul,cel mai bine este să declari agentului de vânzări de bilete despre intenţia de a transporta animale în momentul procurării biletului. Pentru transporatrea animalelor cu avionul se percepe o taxa. În acest sens trebuie să semnezi o declarație specială prin care îți asumi toată responsabilitatea transporatrea patrupedului. Compania aeriana nu poartă raspundere pentru vătamarea, pierderea, înbolnavirea sau moartea animalului transportat, precum și pentru pentru neacceptarea acestuia la destinaţia transportată sau în puctul de tranzitare spre destinaţia transportată. Dacă îți asumi toată răspunderea, iată condițiile pe care trebuie să le respecți în timpul călătoriei cu avionul: animalul trebuie să fie curat, sănătos, inofensiv; să nu fie gestant; să nu deranjeze pasagerii; să fie rezervat cu cel puțin 24 de ore înainte de zbor, indicandu-se codul special al transponderului, greutatea şi dimensiunile containerului; trebuie să se găsească într-un container adecvat - trebuie să poată să stea în poziţie naturală în picioare, să poată să se întoarcă, să se culce (cu excepţia animalelor Ghid); trebuie transportat în cabină şi nu în cala pentru bagaj.
   In cazurile de transpoartare a animalelor îți recomand să consulți Serviciul veterinar al Aeroportului Chişinău înainte de zbor; tel: +373-22-52-54-89
   În cazul transportului auto, pentru informatii suplimentare, te poti adresa la Agenția Naționale pentru Siguranță Alimentară a Moldovei (ANSA)- linie fierbinte: 080080033 (apel gratuit din Moldova) sau Serviciului Vamal al Moldovei.

   Ștergere
 35. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 36. Buna ziua daca ma puteti ajuta si pe mine cu o informatie, ? sunt cetatian Roman si as dori ca sa vizitez Republica Moldova mai precis Chisinaul ,? pot trece frontiera pe baza buletinului ? si ce locuri de vizitat imi recomandati. Specific ca vizita mea va fi pe decursul unei singure zi , cu intrare si esire in aceiasi zi din republica Moldova . Multumesc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu trebuie sa faceti altceva decat sa cititi! Cititi informatiile prezentate pe acest blog si gasiti singur toate raspunsurile, sunt deja scrise! Puteti trece frontiera pe baza cartii de identitate romanesti (nu insa si a buletinului de tip vechi!).

   Ștergere
 37. buna ziua...vreau sa calatoresc in republica moldova..dar maisina este cu numere de anglia si asigurarea nu include carte verde...pot calatori?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  2. Dupa ce va faceti asigurare de calatorii internationale (carte verde), puteti calatori!

   Ștergere
 38. Foarte interesant și util articolul, mulțumim. Intenționez săptămâna cu 1 mai sa vizitez și eu Chișinăul. O întrebare suplimentara va rog dacă se poate răspunde: viata de noapte cum se prezintă în Chișinău? Vreo sugestie de localuri, cluburi de ieșit? Mulțumesc anticipat!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. #1. Spălătorie, str. Eminescu, 72
   Spălătoria este mai mult decât un bar. Acesta este un spațiu care adună comunități întregi. Dacă Spălătoria nu exista, atunci ar fi trebuit inventată. Este cel mai subversiv și underground local din Chișinău, unde te poți simți liber/ă mereu, chiar și la un concert de muzică heavy metal.
   #2. Black Hole, str. Independenței, 28
   Black Hole (fosta Korovva) există de mai puțin de un an, dar a reușit datorită bunăvoinței proprietarilor să demonstreze prin fapte că este al doilea cel mai trendy local din Chișinău.
   #3. Kira’s Club, str. Veronica Micle, 7
   Cine nu a nimerit măcar o dată la petrecerile găzduite de Kira’s Club? Orice alte cuvinte sunt de prisos. Într-un cuvânt, superb!
   #4. Propaganda Café, str. Șciusev, 70
   Este adevărat că localurile își manifestă atitudinea prietenoasă și inclusivă datorită proprietarilor, personalului și clienților lor, mai ales atunci când localul se poziționează dincolo de o încăpere sau o afacere. Propaganda este unul din cele mai elocvente exemple în acest sens.
   #5. Retro Cinema, str. Eminescu, 55
   Retro Cinema este o cafenea mai puțin cunoscută publicului larg, însă anume aceasta o face atât de populară în rândul tinerilor.
   #6. Smokehouse, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 128
   Despre Smokehouse e destul să spui că are cea mai mare concentrație a străinilor pe metru pătrat din orice localuri din Chișinău.
   #7. Uptown Café, str. Pușkin, 10
   Este cel mai hipster local din listă. Uptown, la fel, se deosebește de orice alt local prin atmosferă creată de proprietari, personal și clienți.
   Chişinăul e un oraş al culturii, cu posibilităţi plăcute pentru teatru, operă, balet şi concerte clasice disponibile. Totuşi, viaţa de noapte din Chişinău merită încercata. Acest oraş plin de viaţă cu aproape un milion de locuitori găzduieşte o mulţime de baruri, cocktail-cafenele, cluburi de noapte şi cazinouri. Distracţie la maxim, atmosferă incediară şi muzică pe toate gusturile astea sunt criteriile unor cluburi de noapte din Chişinău. Iată mai jos câteva cluburi din capitală care îţi propun distracţie la maxim cu preţuri accesibile pentru bugetul tău:
   1. Taboo - Adresa: Moldova, Chisinau, Grenoble, 193
   2. Monaco - Adresa: Moldova, Chisinau, Calea Mosilor, 18
   3. Aktiv - Adresa: Moldova, Chisinau, Dacia bd., 27
   4. Kurabu - Adresa: Chisinau, str. Miorita, 1
   5. Lava Bar - Adresa: Moldova, Chisinau, 31 August 1989, 121 A
   6. Drive - Adresa: str.Calea Orheiului 109
   7. Albion - Adresa: Moldova, Chisinau, 31 August 1989, 121 A
   8. Faraon - Adresa: Moldova, Chisinau, Moscovei bd., 19
   9. Decadance - Adresa: Moldova, Chisinau, Albisoara, 40/1
   10. Tesla - Adresa: str. Uzinelor, 11, Chisinau, Moldova
   11. Fashion - Adresa: Chisinau, str. Decebal, 2/1
   12. Cocos Privé - Adresa: Chisinau, str. Tricolorului, 34
   Această listă nu este exhaustivă și nu pretinde a fi obiectivă. Bineînțeles, în Chișinău mai există localuri care ar putea continua acest top, precum rețeaua cafenelelor Tucano Coffee, Rozmarin, Eli-Pili, Gastrobar, Barbar etc.

   Ștergere
 39. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 40. Trenuri Romania - Moldova si retur:

  1. Bucuresti - Iasi - Chisinau, tren “Prietenia” zilnic: Bucuresti (19,15), Ploiesti-Sud (20,06), Buzau (21,29), Focsani (22,44), Bacau (0,29), Iasi (2,49 - 3,09), Iasi-Nicolina (3,17), Ungheni (5,02 - 7,12), Calarasi (8,40), Chisinau (9,33); retur zilnic: tren “Prietenia” Chisinau (16,45), Calarasi (17,42), Ungheni (19,02 - 20,45), Iasi-Nicolina (22,13), Iasi (22,18 - 22,38), Bacau (1,00), Focsani (2,42), Buzau (3,58), Ploiesti-Sud (5,09), Bucuresti-Nord (6,04);
  2. Iasi-Socola - Chisinau, tren “Unirea”, circula vineri, sambata, duminica: Iasi-Socola (17,12), Ungheni (18,57 - 19,17), Calarasi (20,24), Straseni (20,47), Chisinau (21,13); retur vineri, sambata, duminica, cu trenul “Unirea” Chisinau (06,43), Straseni (7,13), Calarasi (7,45), Ungheni (8,57 - 9,35), Iasi-Socola (11,00);
  3. Iasi - Ungheni, tren local zilnic: Iasi (5,05), Iasi-Nicolina (5,11), Iasi-Socola (5,17), Ungheni (6,55); apoi legatura spre Chisinau cu tren local Ungheni (7,12), Calarasi (8,40), Chisinau (9,33); retur zilnic: tren local Balti (4,00), Falesti (5,28), Ungheni (6,56), apoi legatura spre Iasi cu tren local Ungheni (7,55), Iasi-Socola (9,22), Iasi-Nicolina (9,28), Iasi (9,33) sau tren local Ungheni (17,00), Iasi-Socola (18,22), Iasi-Nicolina (18,28), Iasi (18,33);
  4. Iasi - Ungheni, tren local zilnic: Iasi (13,12), Iasi-Nicolina (13,18), Iasi-Socola (13,24), Ungheni (15,05); apoi legatura spre Chisinau cu tren Ungheni (16,10), Calarasi (17,37), Straseni (18,08), Chisinau (18,43) sau legatura spre Balti cu tren local Ungheni (16,28), Falesti (17,58), Balti (19,33); retur zilnic: tren local Ungheni (17,00), Iasi-Socola (18,22), Iasi-Nicolina (18,28), Iasi (18,33);

  *pret bilet tren Bucuresti - Chisinau (vagoane de dormit, vagon bar-bistrou):
  - 130 RON / 585 MDL; (bilet dus-intors 243 RON / 1094 MDL) - clasa a II-a (4 paturi);
  - 150 RON / 675 MDL; (bilet dus-intors 283 RON / 1274 MDL) - clasa I (2 paturi);
  *pret bilet tren Iasi - Chisinau (tren modernizat):
  - 29 RON / 132 MDL - clasa a III-a;
  - 33 RON / 148 MDL - clasa a II-a;
  - 38 RON / 173 MDL - clasa I;
  *pret bilet tren Iasi - Ungheni (tren regio):
  - 10 RON / 50 MDL - clasa a II-a

  Autobuze din Iasi spre Moldova:

  * IASI - CHISINAU via Sculeni : 06:45; 07:45; 08:30; 09:00; 09:30; 14:00; 14:45; 15:20; 15:45; 17:30;
  * IASI - CHISINAU via Albita - Leuseni: 19:30;
  * IASI - BALTI : 06:30; 07:30; 08:30; 13:30; 14:40; 16:30;
  * IASI - EDINET : 15:40;
  * IASI - NISPORENI via Ungheni : 12:00; 20:00;
  * IASI - ORHEI via Sculeni, Chisinau : 09:45; 10:40; 11:15; 13:00;
  Pentru calatorii (excursii individuale) in Moldova, Ucraina sau Polonia, precum si pt. servicii de ghid personal, va stau la dispozitie, cipriancristea_2000@yahoo.com.

  RăspundețiȘtergere
 41. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 42. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 43. Recomandari hoteluri Chisinau (in ordinea pe care o propun eu mai jos, in functie de accesibilitatea locatiei si de pret, primele 7 au cele mai bune amplasamente - in zona centrala si cele mai accesibile preturi):
  1. Hotel Zarea (aici fac cazarile pelerinajele din Romania)
  2. Hotel Turist
  3. Hotel Mesogios
  4. Hotel Lidia
  5. Hotel Cosmos (aici fac cazarile excursiile din Romania)
  6. Hotel Chisinau
  7. Hotel Edem
  8. Hotel Olimpia
  9. Hotel Zimbru
  Pentru calatorii (excursii individuale) in Moldova, Ucraina sau Polonia, precum si pt. servicii de ghid personal, va stau la dispozitie, cipriancristea_2000@yahoo.com.

  RăspundețiȘtergere
 44. Urmeaza sa merg la o nunta in RM unde voi revedea multe rude, cam 15 veri/verisoare ,50-70 ani si nepotii aferenti .
  Ce cadori as putea sa le fac ?

  RăspundețiȘtergere
 45. Salut ,
  O sa merg si eu pentru 10 zile in Moldova cat de curand ,cu masina personala . Am primit cerere de la mama sa-i iau si ei cateva covoare de acolo ,ce fac la vama ? Sa le trimit prin curier de acolo ? Cate as putea sa am cu mine ca sa nu am probleme ?
  Multumesc .

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu ştiu care sunt reglementările vamale referitor la introducerea covoarelor în România. Cel mai bine întrebaţi la vama românească atunci cînd veniţi în Moldova.

   Ștergere
  2. Multumesc ,ma gandesc daca as putea suna undeva sa intreb ?

   Ștergere
  3. Puteţi scrie un email la: "vamaalbita@customs.ro" sau suna la primul număr de telefon de pe acest site: http://bit.ly/2waqwzi

   Ștergere
  4. Multumesc mult !
   Revin sa spun ce am rezolvat .

   Ștergere
 46. Spuneti va rog la momentul de fata studenti Moldoveni din Romania pot calatori din Iasi in Calarasi rep.Moldova
  gratis?

  RăspundețiȘtergere
 47. Bună ziua. Eu as vrea sa stiu cu ce cantitate de piept de pui am voie sa trec in România

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este interzis să intraţi în UE cu orice fel de produse din carne şi lactate! Puteţi încerca, dar pe riscul dvs, pt că dacă vi le găsesc vameşii le confiscă şi mai pot lua şi alte măsuri.

   Ștergere
 48. Răspunsuri
  1. Este interzis să intraţi în UE cu orice fel de produse din carne şi lactate! Puteţi încerca, dar pe riscul dvs, pt că dacă vi le găsesc vameşii le confiscă şi mai pot lua şi alte măsuri.

   Ștergere

Protectie