23 februarie 2014

23 FEBRUARIE- ZIUA BĂRBATULUI ÎN REPUBLICA MOLDOVA

În fiecare an pe data de 23 Februarie are loc sărbătorirea bărbaților în Republica Moldova, dar și în alte țări ale fostului URSS ca Rusia, Belarus, Ucraina și Kirgistan. Sărbătoarea se adresează în special celor care au făcut stagiul militar, dar în ultimii ani s-a extins la tot „regnul” bărbătesc. Astfel, pe 23 Februarie acestia sunt răsfățații zilei de către mame, surori, soții, prietene, colege de serviciu, amante, etc. primind diverse cadouri și fiindu-le permis să facă ceea ce doresc! În cadrul școlilor, instituțiilor, firmelor, femeile își cinstesc colegii cu torturi, prăjituri și sucuri, oferindu-le uneori mici cadouri.

Care este originea acestei sărbători? După înființarea URSS s-a luat decizia ca data de 23 Februarie să fie aleasă pentru a sărbători Ziua Armatei, cunoscută azi și ca „Ziua Apărătorilor Patriei”. De ce s-a ales această zi pt sărbătorirea armatei este neclar, pentru că armata URSS a fost înființată oficial pe data de 15 Ianuarie 1918. S-a considerat că la data de 23 Februarie 1918 trupele sovietice ar fi repurtat o victorie importantă asupra armatelor germane, dar nu există nici o dovadă istorică în susținerea acestui lucru. Pentru prima oară această zi a fost sărbătorită în anul 1922, creindu-se obiceiul ca femeile să dăruiască bărbaților lucruri necesare unui soldat, săpun, apă de colonie, cremă de bărbierit, ciorapi. 

Cu timpul, bărbații ruși au denumit în glumă sărbătoarea ca fiind „ziua cremei de bărbierit” și ca un mic semn de protesc față de aceste cadouri, unii au decis ca exact cu una, două zile înaintea sărbătorii, să își cumpere singuri aceste produse pentru a le forța pe femei să se mai gândească și la alte tipuri de cadouri! În ultimii ani, și odată cu desființarea URSS, nu numai că sărbătoarea a început să se adreseze tuturor bărbaților, dar și gama de cadouri s-a lărgit, aceasta devenind deja un adevărat „8 Martie” bărbătesc! 

De asemenea, în țările enumerate la începutul articolului la această dată se comemorează eroii căzuți pentru apărarea patriei, atât în timpul celui de-al doilea război mondial, dar și în timpul războiului dus de URSS în Afganistan în perioada 1979-1989. În zilele noastre există în Republica Moldova anumite controverse legate de această sărbătoare, considerându-se că nu ar trebui să se țină din cauză că este de origine sovietică. Totuși, bărbații sunt mai atrași de partea practică a sărbătoririi zilei de 23 Februarie, fiind conștienți că în nici un caz nu trebuie ratată o astfel de ocazie!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Protectie