13 februarie 2014

PRIN CE TREC ANIMALELE LA ANIMAL PLANET: NARCOTICE, NEGLIJENŢĂ, MOARTE!

În Aprilie 2012, trei pui de ratoni orfani erau duşi de urgenţă la clinica Kentucky Wildlife Center din SUA, aflându-se în stare de extenuare. Conform lui Karen Bailey, angajată a acestei clinici veterinare de reabilitare non profit, "animalele sălbatice erau aproape moarte". Dar aceştia nu erau nişte simpli ratoni ci vedetele uneia dintre cele mai populare emisiuni de tip "reality show" de la postul Animal Planet, "Call of the Wildman" (Chemarea unui Sălbatic). Când nişte pui se află într-o stare atât de proastă, salvarea vieţilor lor "este o cursă contra-timp" aşa cum spune doamna Bailey. Animalele au trebuit să fie intubate, incubate şi au primit de urgenţă lichide şi antibiotice. Cu mari eforturi şi după administrarea de plasmă de sânge, voluntara a reuşit să salveze numai doi dintre pui.


Cu mare priză la public, emisiunea "Call of the Wildman" atrage în mod regulat mai mult de un milion de telespectatori, în 2011 fiind cea mai urmărită serie de emisiuni a postului. Odată cu apariţia în emisiune a episodului "Baby Mama Drama" în Iulie 2012, audienţa a crescut până la 1,6 milioane de telespectatori, fiind pe un trend ascendent şi în 2013. Aflându-se la a treia serie, emisiunea Call of the Wildman face parte din schimbarea care este în curs la Animal Planet, de la programe educaţionale la spectacole de televiziune. "Nu căutăm să fim un canal de istorie a naturii ci o destinaţie pentru distracţie" a declarat Marjorie Kaplan, preşedintele grupului Animal Planet, în ziarul New York Times în anul 2008. Pentru această emisiune, postul Animal Planet colaborează cu o firmă de producţie specializată în emisiuni de tip "realitate programată" numită Sharp Entertainment. În ciuda declaraţiilor şi principiilor conducerii postului legate de realizarea emisiunilor, incidentul cu cei trei ratoni orfani este doar unul dintre numeroasele cazuri din această emisiune, în care se bănuieşte că s-ar fi aplicat rele tratamente animalelor sălbatice, descrise ca practici neglijente de producţie.

În decursul investigaţiei făcute timp de şapte luni de către jurnaliştii siteului de ştiri şi investigaţii "Mother Jones", au ieşit la iveală dovezi ale unei adevărate culturi a activităţilor dubioase tolerate atât legal cât şi etic! Este vorba de animale care au fost drogate cu sedative, plasarea de capcane cu scopul de a prinde animale sălbatice care apoi să fie "prinse" din nou ca parte a scenariului, precum şi completarea eronată a formularelor cerute de autorităţi în legătură cu activitatea în sălbăticie a membrilor echipei de producţie.


"Salvarea" ratonilor. În secvenţa cu ratonii, provocarea realizatorului este să captureze un animal care poate avea rabie şi care terorizează o familie din Kentuky. Vocea de pe fundal anunţă, "Acţiunea vânătorului este ultima şansă a animalului de a evita o moarte prematură." Două persoane localizează animalul în spălătoria casei şi într-o secvenţă dramatică de prindere, vânătorul reuşeşte să îl captureze. Apoi el constată adevărata problemă:"Pufoasa asta nu este agresivă din cauză că este turbată ci din cauză că are pui!" Într-un fals suspans, vânătorul duce cuşca cu mama-raton lângă un fel de detector de metale, încercând să îi cheme puii care se află sub casă. Ca întodeauna, finalul este fericit - mama şi puii sunt duşi în siguranţă într-o rezervaţie sălbatică iar familia respectivă este mulţumită că scapă de stresul cauzat de prezenţa acestor animale sălbatice în casă. "Habar nu aveam că sunt pui de raton sub casă, a fost o reală surpriză!" spune în faţa camerei proprietara locuinţei, doamna Tina Merrick. 

De fapt, ca în orice emisiune gen "reality-show", secvenţa a fost ticluită dinainte. Michael O"Brian, veterinar la rezervaţia Broadbent unde au fost duşi ratonii după filmare, spune ca "mama-raton" era de fapt mascul! Cei de la casa de producţie au declarat după aceea, "noi nu putem afirma cu certitudine care este sexul ratonului"! Trei surse implicate în realizarea emisiunii, au declarat că de obicei producătorii procură animalele de la diverse ferme sau de la vânătorii de blănuri şi le pun în situaţii false de salvare, conform scenariului fiecărui episod. Producătorii merg până într-acolo încât fac ei înşişi fecale false de animale, folosind batoane de ciocolată, cremă de ciocolată şi orez! "Face parte din munca mea să pun capcană animalelor la comanda producătorilor", a spus Jamie, lucrător în cadrul emisiunii. Acesta nu este numele lui real pentru că producătorii le cer multor angajaţi şi participanţi la pregătirea emisiunilor să semneze contracte confidenţiale, cu penalizare de un milion de dolari pt încălcarea lui!

Aşadar, emisiunea este în totalitate o înşelăciune! Cu alte cuvinte, ratonii nu au fost găsiţi sub acea casă şi nu au fost aduşi în nici un caz lângă mama lor. Erau doar nişte actori într-un scenariu al emisiunii!

Capturarea zebrei...sedate. Într-un alt episod filmat în Texas, realizatorul vânează o zebră care se presupune că a evadat din țarcul ei de la o fermă. El aleargă animalul într-o urmărire palpitantă învârtind în acelaşi timp în mână un lasou; în cele din urmă încolțeşte zebra și o capturează. Dar dincolo de ceea ce vede telespectatorul, lucrurile sunt mult mai obscure. Surse apropiate producției au spus că în timpul filmărilor zebra părea zăpăcită, năucă şi abia putea merge! Animal Planet și casa de producție Sharp Ent. au obținut zebra dintr-un parc de animale sălbatice condus de un om de afaceri pe nume Jason Clay. Într-o discuție telefonică cu jurnaliştii, acesta a confirmat că el a furnizat acea zebră dar a negat că mai înainte i-ar fi administrat sedative. Parcul lui Clay funcționează conform legilor federale pentru exponenții de animale, care specifică că ”este interzisă folosirea tranchilizantelor cu scopul de a facilita, permite sau furniza publicului folosirea animalelor”. Se mai menționează că în timpul folosirii lor, animalele nu trebuie să sufere traume, stres comportamental sau vătămare corporală. 

În ciuda negațiilor lui Clay, Animal Planet și Sharp Ent. au confirmat pt Mother Jones că zebra a fost drogată înaintea filmărilor, dar spun că asta s-a întâmplat fără știrea lor! Totuși, Jamie și alte surse spun că echipa de filmare a fost avertizată asupra faptului că zebra este sedată pentru perioada filmărilor, mai ales după ce animalul aproape că a căzut din picioare de câteva ori! ”Am auzit că zebra era aproape de nefolosit pt filmări, au sedat-o ca să fie mai puțin agitată” a spus una dintre surse. Totuși, Animal Planet a recunoscut că a folosit o altă zebră, nesedată, pentru cadre suplimentare! Este o mizerie de spectacol” spune Clay, proprietarul zebrei. ”O știți și voi şi o știu și eu. Este doar divertisment, distracție ieftină. Oferă tuturor un loc de muncă, ceva de făcut”.

Acestea sunt doar două dintre cazurile descoperite în care se aplică rele tratamente animalelor sălbatice care fac subiectul acestor emisiuni. Casa de producţie Sharp Ent. a dat o declaraţie în care spune: ”Întodeauna politica emisiunii "Call of the Wildman" a fost ca mebrii echipei de filmare să nu manevreze animalele în timpul filmărilor. Înaintea celei de-a treia serii a emisiunii, ocazional membrilor echipei li se cerea să hrănească şi să adape animalele sau să însoțească transportul acestora împreună cu o persoană autorizată". Dar noile metode - spun membrii echipei de filmare - nu vor rezolva toate problemele legate de manevrarea animalelor. ”Cred ca întregul model este greșit și nu cred că necesitățile producției se potrivesc cu necesitățile legate de respectarea mediului înconjurător și tratamentul etic al acelor animale”, a spus una dintre surse. 

"În cele din urmă, a spus Karen Bailey de la clinica Kentuky Wildlife Center, atâția oameni se uită la Animal Planet! Ei îşi aduc aminte de vechiul post care era dedicat adevăratei educaţii în ceea ce priveşte animalele şi conservarea mediului. Dar ca animalele să fie puse în pericol, în situaţii stresante şi să nu existe interes pentru binele lor, este total greşit şi dezamăgitor!" Sursa: Mother Jones

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Protectie