26 ianuarie 2014

CE ŞTIŢI DE FAPT DESPRE BASARABENI?

Am aflat recent de isprava făcută de realizatorul TV Radu Banciu, care nici nu şi-a reluat bine emisiunea în Noul An 2014, că şi-a început imediat repertoriul de jigniri gratuite şi fără sens la adresa cui se nimereşte. De data aceasta ţintele domniei sale au fost studenţii din Republica Moldova care învaţă în facultăţile din România, şi în general cetăţenii acestei ţări. Poate că nu aş fi scris acest articol dacă respectivul realizator nu ar mai fi făcut acest lucru în repetate rânduri şi la emisiunea sa zilnică de la radio! În al doilea rând, din unele comentarii făcute pe internet la această ştire, este evident că mulţi români nu ştiu mai nimic despre moldoveni şi Republica Moldova. Nu este nici o mirare că unii dintre noi vorbesc fără să aibă habar!

Aş vrea să descriu aici cât mai pe scurt câteva situaţii şi experienţe personale legate de acest subiect şi fiecare să judece cum stau de fapt lucrurile. În primul rând, noi românii nu suntem cei mai în măsură să vorbim jignitor sau zeflemitor la adresa cetăţenilor moldoveni din simplul motiv că ei, ca oameni, sunt peste noi din multe puncte de vedere. Sunt mult diferiţi faţă de noi, mai paşnici, mai liniştiţi şi chiar mai cinstiţi. De asemenea, sunt foarte omenoşi, în caz de nevoie îţi sar în ajutor fără probleme, te poţi înţelege uşor cu ei în orice privinţă. Deşi mulţi provin din mediul rural şi s-ar putea considera că au o educaţie precară, au acel respect pt celălalt care la români s-a atrofiat serios de câţiva ani buni.

Spre exemplu, în Chişinău, şi în general nicăieri în Republica Moldova veţi auzi rar vorbindu-se vulgar şi înjurându-se în public, pe stradă, în mijloacele de transport în comun, la terase, etc! Acolo nu există gradul de vugaritate, mitocănie şi violenţă care pot fi lense întâlnite în multe oraşe din România! Ciudat, nu? Nici nu au un repertoriu de înjurături şi expresii vulgare atât de bogat ca al nostru, este drept că aici suntem mai calificaţi decât ei! Acolo, în timpul călătoriei cu troleibuzul sau microbuzul nu se aude de obicei decât muzica de la şofer şi 2-3 persoane discutând încet. Să vă aduc aminte cum stau lucrurile acestea în mai civilizatul Bucureşti?
Să nu mai spun că din ultimele trei dăţi în care am circulat cu taxiul în capitala noastră dragă, în două dintre cazuri şoferii de taxi au şi simţit nevoia să vorbească vulgar la 3 minute după ce m-am urcat. Se gândeau probabil că dacă sunt bărbat chiar trebuie să îi ascult pe ei vorbind ca la uşa cortului. A cortului lor.

Majoritatea moldovenilor care sunt plecaţi în străinătate, în Rusia sau în Vestul Europei, muncesc cinstit şi îşi văd de treabă, nu se dedau la tot felul de găinării, furturi din buzunare, cerşetorie, jaf etc. Rareori am auzit sau am citit în presă de moldoveni care să fi săvârşit infracţiuni în străinătate. Până la urmă nu ei, ci noi, românii suntem percepuţi în ţările din Vest de atâţia ani ca cerşetori, tâlhari, criminali şi toate cele! Să nu credeţi că avem o imagine bună chiar în Republica Moldova! Din contră, suntem frecvent precepuţi ca oameni neserioşi, puşi tot timpul pe şmecherii, care caută numai să înşele. Am cunoscut basarabeni care au încercat să facă afaceri cu firme din România şi care s-au trezit înşelaţi, minţiti şi aşa mai departe, bonus toate problemele aferente. Odată am încercat să intermediez pentru o firmă din Chişinău legături de afaceri cu 3 firme din Cluj şi Zalău! După primele contacte am fost dezamăgit de reacţia şi atitudinea reprezentanţilor acelor firme, rămânând cu un gust amar. Nu intru în detalii, dar într-un cuvânt este vorba de neseriozitate, aroganţă şi şmecherie tipic românească. Şi unde? Tocmai în Ardeal, unde se spune că trăiesc cei mai corecţi dintre români. Pe dracu, "fost'ai lele cât ai fost...!" Apropo, şi dl. Banciu tot ardelean este.

În timpul facultăţii am avut şi eu colegi basarabeni, cei care i-au produs atâta indigestie la început de an respectivului realizator TV. Pot să spun că aceştia erau destul de conştincioşi, mulţi dintre ei aflându-se printre primii la învăţătură în seriile lor! Chiar dacă erau şi studenţi care mai lipseau de la cursuri din diferite motive, tot timpul aveau grijă să îşi predea la termen referatele, recenziile sau proiectele. Unii chiar au terminat facultatea ca şefi de promoţie! Cunosc moldoveni care au urmat cursurile Universităţii Cambridge din Marea Britanie şi care acum muncesc în ţara lor. Şi ca ei mai sunt destui care studiază la facultăţi din străinătate. Să fie clar, în Republica Moldova nimeni nu cerşeşte bunăvoinţa României -aşa cum s-a afirmat- şi în general oamenii nu aşteaptă nimic de la ţara noastră. Dar dacă statul român le-a oferit benevol tinerilor de peste Prut posibilitatea să studieze în universităţile din România, nu este firesc ca aceştia să beneficieze de ea? Altfel, crede cineva că dacă ei nu ar mai putea să înveţe în ţara noastră, s-ar face gaură în cer, ar abandona şcoala definitiv, s-ar sinucide cu toții în masă din cauza asta?

Cum spuneam, oamenii simpli din Republica Moldova nu aşteaptă nimic de la România; poate doar politicienii, dar asta este altă discuţie. Nu am auzit acolo pe nimeni vorbind sau comportându-se ca şi cum soarta şi viitorul lui ar depinde de ajutorul sau susţinerea ţării noastre. Ca să nu mai spun că unii nici nu vor să audă de România! Acolo oamenii îşi văd de treabă, muncesc, unii se străduiesc să îşi creeze propriile afaceri cu resursele pe care le au. Spre exemplu, în mediul rural există o mulţime de firme individuale care se ocupă cu agricultura şi pomicultura, care cum-necum găsesc dotarea necesară pt lucru, utilaje, spaţii de depozitare frigorifice pentru păstrarea fructelor, etc. În Republica Moldova se acordă importanţă agriculturii şi majoritatea terenurilor agricole sunt cultivate, nu rămân hectare întregi de suprafeţe lăsate pârloagă, pline de buruieni, cum vezi în România! Deşi condiţiile de creditare sunt mai dificile, oamenii continuă să îşi lucreze pământul cu dotările pe care le au, mulţi dintre ei vânzându-şi chiar la export producţia agricolă! 

Cred că sunt multe lucruri pe care ar trebui să le (re)învăţăm de la basarabeni şi chiar nu înţeleg de unde vine aroganţa unora dintre noi la adresa lor! Toţi românii pe care i-am văzut prin Chişinău se comportau ca şi cum ar fi fost buricul pământului, aroganţi, gălăgioşi şi puşi pe glume proaste. Ar trebui să ne uităm întâi la noi cine suntem. Să fim mai cu picioarele pe pământ, mai modeşti, mai corecţi şi să nu judecăm oamenii după idei preconcepute vehiculate de tot felul de neaveniţi. Nici nouă nu ne pică bine când mergem în Vestul Europei ca turişti iar cei de acolo ne privesc cu ochi răi din cauza imaginii pe care şi-au creat-o despre noi din 1990 încoace. 
Ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face, iar judecăţile de valoare nu trebuie făcute în nici un caz în necunoştinţă de cauză!

3 comentarii:

  1. daca ai trait printre ei(basarabeni,moldoveni)...de unde stii cum sint ardeleni???...sau ai trait in parallel si printre ardeleni???.....cam undei necunostinta de cauza????....apropos...nu am nimic cu ei(basarabeni,moldoveni)

    RăspundețiȘtergere
  2. În articol nu am făcut nici o generalizare referitor la ardeleni! Nu îmi stă în fire şi ar fi fost o prostie să fac aşa ceva. Dar am fost dezamăgit să văd atitudinea şi lipsa de respect din partea acelor oameni. Nu intru în detalii dar credeţi-mă că a fost foarte neplăcut şi ca român m-am simţit foarte prost în faţa celor pe care îi intermediasem! Dar asta nu înseamnă că aş avea ceva cu oamenii din zona aia a ţării, nici vorbă!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu te contrazic ca basarabenii sunt asa cum ii descrii (eu sustin originaritatea Basarabiei ca parte din Romania)dar calitatile enumerate mai sus,sunt de fapt o urmare a influentelor comuniste ,a regimului strict si greoi sovietic. Dar nici aici nu vad daca ar fi o tragedie ca populatia unei tari sa aiba putina frica din partea conducerii.Zilele noastre nu se caracterizeaza prin libera exprimare si democratie ,ci prin orchestre de animale si legea junglei ,intr-un cuvant...anarhie totala !

    RăspundețiȘtergere

Protectie